App met subsidie van 200k ontwikkeld die die effecten cannabis op neurocognitieve functies meet

door drugsinc

Professor ontwikkelt app die effecten van cannabis op de neurocognitieve functies meet

Ari Kirshenbaum, hoogleraar psychologie aan het Saint Michael’s College, wil weten hoe cannabis je hersenen beïnvloedt. De professor uit Vermont heeft een gratis mobiele app ontwikkeld die de effecten van cannabis op de neurocognitieve functie van een gebruiker meet, inclusief reactietijd, tijdperceptie en concentratie – allemaal aangetast door THC, door middel van een reeks aan ‘neurospellen’.

“De app die we hebben ontwikkeld, geeft mensen onmiddellijke feedback over specifieke neurocognitieve vaardigheden, zoals reactietijd, tijdperceptie en concentratie, die allemaal worden beïnvloed door THC,” zei hij. De app doet dit gedeeltelijk door gebruik te maken van wat hij ‘neurospellen’ of ‘hersenspellen’ noemt, die succesvol zijn gebleken in het onderscheiden van THC-effecten van stoornissen door bijvoorbeeld alcohol of andere drugs of dementie.

Dit screenshot van professor Kirshenbaum toont het display van een telefoon voor zijn nieuwe app Indicator die de effeceten meet van cannabis op neurocognitieve functies (afb.)
Dit screenshot van professor Kirshenbaum toont het display van een telefoon voor zijn nieuwe app Indicator die de effeceten meet van cannabis op neurocognitieve functies (afb.)

De app, genaamd ‘Indicator,’ is ontwikkeld met de hulp van een subsidie van de National Science Foundation van US $ 224.000 (zo’n € 190k) die Kirshenbaum afgelopen september ontving, maakte de school bekend in een recent persbericht.

De app is later deze maand beschikbaar voor iPhone-gebruikers en komt binnenkort naar Android-apparaten.

Kirshenbaum is hoofdonderzoeker van een project met de titel “Neurocognitieve functie en gedragsdetectie van THC-stoornissen”, dat begin vorig najaar werd gefinancierd voor een jaar van onderzoek en ontwikkeling via een NSF Seed Fund, een Small Business Innovation Research (SBIR) -subsidie. Kirshenbaum zei dat hij ook partners in Burlington-gebied heeft en een aantal privé-investeringen achter zijn project.

Waarom de app om neurocognitieve functies te meten?

Hoewel zijn aanvankelijke motivatie voor het werk was “als een bezorgde vader van een tiener die de wegen veiliger wilde maken”, breidde zijn interesse verder uit toen hij in 2019 kanker kreeg en “realiseerde zich dat veel mensen zo’n enorm therapeutisch voordeel halen uit hennep. Veel van degenen die het gebruiken, maken zich zorgen over de manier waarop bepaalde producten en doses hun dagelijkse vaardigheden en capaciteiten in positieve en negatieve zin beïnvloeden.”

Ook geeft hij aan dat zich ook andere zorgen voor doen met grotendeels ongeteste niveaus van THC-concentraties in cannabisproducten zoals vapes en eetbare producten, en hoe onervaren gebruikers misschien niet weten hoe deze hun vaardigheden en capaciteiten zullen beïnvloeden. Hoewel iedereen cannabis anders ervaart, kan de app waarop patent is aangevraagd, cannabisgebruikers helpen beter te begrijpen hoe verschillende doses en producten hen individueel beïnvloeden. De app probeert dit probleem op te lossen door te helpen bepalen hoe dosis-effecten van THC de cognitieve perceptuele en motorische vaardigheden beïnvloeden. Uiteindelijk hopen hij en zijn team een standaard te creëren voor cannabisproducten die vergelijkbaar zijn met ABV (alcohol per volume) ofwel het alcoholpercentage in alcoholische dranken.

De professor zei dat de financiering die hij en zijn partners tot nu toe hebben ontvangen, is om de app te ontwikkelen via partnerschappen met softwareontwikkelaars en om proof-of-concept en bruikbaarheidstests uit te voeren die bemoedigende resultaten hebben opgeleverd.

“We zijn goed op weg om de doelstelling van fase 1 van het SBIR-programma nu te halen, en we zullen binnenkort fase 2 aanvragen, die een limiet van $ 1 miljoen heeft”, zei hij. “Fase 2, indien succesvol, zou ons in staat stellen om onderzoek te doen met studenten van Saint Michael’s en elders om de basisfunctionaliteit en validiteit van de app te testen door grote normatieve datasets samen te stellen in een gecontroleerde omgeving.”

De app is gratis, zegt Kirshenbaum, waarmee we ‘het in handen kunnen krijgen van mensen die cannabis gebruiken en kunnen bekijken of het nuttig is voor bezorgde, bedachtzame consumenten’.

De overkoepelende interesse en missie van Kirshenbaum en zijn partners is volksgezondheid en veiligheid, zei de onderzoeker. Hij hoopt dat de app op zijn minst helpt om cannabisgebruikers te informeren over de invloed van verschillende producten en doses op hen. Het uiteindelijke doel is om een beter vermogen te krijgen om ‘high te kwantificeren’ en samen te werken met alle geïnteresseerde partijen om veilig en geïnformeerd cannabisgebruik te promoten.

De app is binnenkort gratis te downloaden via Indicator.app

Bronnen o.a. DrugCaucus (EN), St. Mike’s College (EN), TheGrowthOP (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]