Psychedelica inzetten bij therapie kan negatieve effecten hebben

door Team Inc.

2022-03-13-Psychedelica inzetten bij therapie kan negatieve effecten hebben

Psychedelica zijn over het algemeen veilige drugs: van de klassieke psychedelica, zoals psilocybine of LSD, is aangetoond dat ze een laag risico op verslaving hebben. Ondanks dat er enige fysieke problemen zijn, zoals effecten op het hart waarop moet worden gescreend, lopen patiënten weinig risico bij behandeling met psychedelica.

Ondanks dat het risico op bijwerkingen niet groot is, moeten er wel kaders geschept worden voor negatieve klachten, ethische overtredingen en andere teleurstellingen. Patiënten moeten hierin beter worden beschermd. De werking kan namelijk per patiënt sterk verschillen.

Aansprakelijkheid voor behandeling met psychedelica

Dit omvat onder meer trajecten voor aansprakelijkheid en het melden van schade, evenals het wijden van onderzoek aan het bestuderen van negatieve uitkomsten van behandeling met lsd of psilocybine. “Dit is niet het moment om te doen alsof deze dingen niet gebeuren”, zegt Max Wolff, hoofd opleiding en onderzoek voor psychotherapie bij de MIND Foundation, een Europese non-profitorganisatie voor psychedelica.

“Niet praten over mogelijke negatieve effecten helpt niemand. Als we deze behandelingen beschikbaar willen maken, als we willen dat ze over het algemeen een positieve impact hebben op individuen en de samenleving, moeten we de klachten van patiënten erkennen en er wat mee doen. Sommige mensen zijn er na behandeling slechter aan toe.”

Er komt steeds meer onderzoek naar het potentieel van psychedelische stoffen voor traumaverwerking, het verlichten van angst en depressie. Een goede stap, maar hier hoort ook duidelijke wet- en regelgeving bij.

Lees meer op geneticliteracyproject.org (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]