Home Drugs Het vapen van marihuana bereikt recordhoogten onder tieners

Het vapen van marihuana bereikt recordhoogten onder tieners

door drugsinc

Het vapen van marihuana bereikt recordhoogten onder tieners

Uit een jaarlijks onderzoek bleek dat 14 procent van de middelbare school studenten in de afgelopen maand marihuana via vaping nam.

Het percentage van de hogere klassen van de middelbare school dat zei dat ze in de afgelopen 30 dagen minstens één keer van marihuana met een vaporizer hadden genomen, verdubbelde bijna tussen 2018 en 2019, volgens nieuwe gegevens uit het Monitoring the Future-onderzoek.

De toename, van 7,5 procent naar 14 procent, was de op een na grootste sprong in het gebruik van drugs ooit gevonden in de jaarlijkse enquête, die middelbare school scholieren in de Verenigde Staten heeft gevraagd naar hun drugsgebruik en meningen voor de afgelopen 45 jaar. (De eerste grootste sprong was die van vorig jaar in het vapen door tieners)

“We zien een vrij opmerkelijke toename van het gebruik van verdampingsproducten om marihuana te nemen”, zegt Jack Stein, chef-staf van het National Institute on Drug Abuse, die de enquête in de Verenigde Staten financiert.

Het verdampen van nicotine blijft ook populair bij tieners: 25 procent van de middelbare school scholieren zei dat ze de afgelopen 30 dagen nicotine hadden verdampt en 11,7 procent zei dat ze elke dag nicotine verdampten. Ongeveer 8 procent van hen zei dit jaar in het onderzoek dat ze vapen omdat ze er ‘verslaafd’ aan zijn, vergeleken met slechts 3,6 procent in 2018.

Voordat de problemen met vapen in de Verenigde Staten begonnen

Die stijgingen zijn vooral van belang voor onderzoekers die de potentiële gezondheidsrisico’s van vapen bestuderen. Ten eerste was er de piek van angstaanjagende longletsels in de Verenigde Staten geassocieerd met het verdampen van illegale THC-bevattende producten in de zomer en herfst.

Vervolgens bleek uit een recente studie van meer dan 30.000 mensen dat mensen die e-sigaretten gebruiken een verhoogd risico lopen op het ontwikkelen van een luchtwegaandoening na slechts drie jaar gebruik van de producten. Het risico op ziekte is nog steeds lager bij vapen dan bij de traditionele sigaretten. Slechts een klein percentage tieners rookt echter traditionele sigaretten en de rookpercentages blijven dalen – dus wanneer tieners vapen oppakken, voegen ze vaak schade toe die er eerder niet was.

Het is belangrijk op te merken dat de Monitoring the Future-enquêtegegevens elk jaar tussen februari en juni worden verzameld, dus tieners werden gevraagd naar hun drugsgebruik voordat meldingen van verwondingen door vapen en sterfgevallen in Amerika begonnen te circuleren.

“Ik veronderstel dat we volgend jaar een toename van het waargenomen risico [van vapen] zullen zien,” zegt Richard Miech, mede-onderzoeker van de Monitoring the Future-studie en professor aan de Universiteit van Michigan. Gewoonlijk is het zo, onder tieners, wanneer het waargenomen risico van een stof omhoog gaat, het gebruik ervan daalt. “We zullen zien of we samen met dat volgend jaar een vermindering van vapen zien”, zegt hij.

Ook toename “normaal” gebruik marihuana

Uit het onderzoek bleek ook dat het dagelijkse gebruik van marihuana steeg van 2018 tot 2019 voor de middelbare scholieren. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de toename van vapen, zegt Miech. “Het is logisch, vooral voor gebruik op scholen. Als je het kunt verdampen, kun je de wiet gewoon in je zak hebben. De obstakels die sommige tieners verhinderen om marihuana altijd op school te gebruiken, worden overwonnen, en de technologie stelt kinderen in staat om het meer te gebruiken dan ze anders zouden doen, “zegt hij. Iets minder dan 5 procent zei dat ze dagelijks marihuana gebruiken, vergeleken met 3,4 procent in 2018, en 3 procent zegt dat ze specifiek marihuana dagelijks verdampen.

Over het algemeen is het gebruik van marihuana de afgelopen jaren redelijk stabiel gebleven, hoewel zowel het dagelijks gebruik als het vapen van marihuana is toegenomen. Dat zou te wijten aan een van de twee scenario’s, Miech zegt: het zou kunnen dat in plaats van het roken van marihuana, men in de tienerjaren de marihuana middels vaping gebruikt. Of, zegt hij, het kan zijn dat de tieners die marihuana roken het ook verdampen. “Omdat het dagelijkse gebruik toeneemt, is het misschien consistenter met het tweede. Ze vervangen niet alleen vapen door roken”, zegt hij.

Het is verrassend dat er de laatste jaren weinig verandering is geweest in het gebruik van marihuana, zegt Miech, omdat de gegevens van Monitoring the Future laten zien dat tieners marihuana in de loop van de tijd steeds minder riskant hebben gevonden. Maar dat heeft niet geleid tot een toename van het gebruik. Dat patroon kan verband houden met de combinatie van twee factoren: het gebruik van sigaretten onder tieners is de afgelopen jaren sterk gedaald, en het feit dat kinderen die nooit sigaretten hebben gerookt, veel minder waarschijnlijk marihuana zullen gebruiken, zegt Miech.

“Meer en meer van deze kinderen hebben nog nooit een sigaret gerookt, wat aanzienlijk groeit”, zegt hij. “Als het niet voor die daling was geweest, zou het gebruik van marihuana waarschijnlijk op het hoogste niveau zijn dat we ooit hebben gezien. Maar omdat het roken is gedaald, is het marihuana gebruik mee gedaald.”

Die patronen kunnen echter veranderen als kinderen die nicotine vapen, marihuana beginnen te vapen – vergelijkbaar met de manier waarop kinderen die sigaretten roken meer kans hebben om wiet te gaan roken. “Ik denk dat het te vroeg is om het te vertellen. Vapen bestaat nog niet zo lang. Maar het begint erop te lijken, ‘zegt Miech.

Ander gebruik van middelen onder tieners

Uit het Monitoring the Future-onderzoek bleek ook dat het gebruik van andere drugs door tieners, zoals opioïden op recept en alcohol, nog steeds daalt.

Misbruik van Oxycontin en Vicodin onder de middelbare scholen is op het laagste niveau sinds 2002, gaf de enquête aan. “Over het algemeen zijn de cijfers eigenlijk nooit superhoog geweest. Maar ze zijn aan het afnemen, wat belangrijk is’, zegt Stein. Het gebruik van Adderall blijft ook dalen bij deze middelbare scholieren, hoewel meer lagere klassen op de middelbare scholen melden dat ze Adderall gebruiken – 2,5 procent zei dat ze het in 2019 gebruikten, vergeleken met 1,3 procent in 2014.

Alcoholgebruik is de afgelopen vijf jaar ook gedaald: slechts 52,1 procent van hogere klassers op de middelbare scholen meldde het afgelopen jaar alcohol in 2019 vergeleken met ongeveer 60 procent in 2014. Ook zei slechts 14,4 procent van de senioren op de middelbare school in de enquête van 2019 dat ze flink drinken: vijf of meer drankjes achter elkaar. Dat is een daling van vijf procentpunten ten opzichte van 2014, toen 19,4 procent van de oudere middelbare scholieren zei dat ze dat deden.

“Het is een consistente trend. Alcohol is echt het meest gebruikte middel.”, zegt Stein. “Het is moeilijk om de reden te zeggen, maar we hopen eigenlijk dat de zeer agressieve preventie-inspanningen nu beginnen te helpen.”

Bronnen o.a. NYTimes (EN), TheVerge (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter