Hoe werkt cannabis voor behandeling van tinnitus?

door Team Inc.

tinnitus-behandeling-cannabis

Er zijn steeds meer mensen met blijvend letsel aan hun oren. Bijvoorbeeld omdat ze zijn blootgesteld aan te harde muziek op een festival. Toch kan tinnitus veel meer oorzaken hebben. Een aandoening die mensen tot waanzin kan drijven. In een nieuwe onderzoek onderzocht men de werking van cannabis op tinnitus.

Tinnitus kan tal van redenen hebben waaronder een breed scala aan fysieke en psychologische aandoeningen waaronder: hersenschudding, roken, bepaalde medicijnen, oorontsteking, hoge bloeddruk, angst, depressie of gehoorverlies. Technisch gezien is tinnitus de perceptie van geluid afkomstig uit het zenuwstelsel dat geen verband houdt met externe stimulatie. Tinnitus kan ook worden ervaren als zoemen, zoemen, neuriën, suizen, klikken en sissen. Een fantoomgeluid dat vaak gepaard gaat met slaapproblemen, een slechte concentratie en slecht humeur. Tientallen miljoenen mensen leiden aan deze vervelende aandoening.

Onderzoek onder tinnituspatiënten

Volgens een recent onderzoek onder tinnituspatiënten is cannabis een mogelijke remedie. Het onderzoek, waarvan de bevindingen in februari 2023 werden gepubliceerd in het Journal of Otolaryngology – Head & Neck Surgery, evalueerde de perceptie en consumptie van cannabis onder 45 volwassen tinnituspatiënten die willekeurig werden geselecteerd uit een polikliniek voor oor, neus en keel in Ontario, Canada.

Van de 45 respondenten, met een mediane leeftijd van 55 jaar, zeiden slechts tien mensen dat ze cannabisgebruikers waren (19 hadden nog nooit gebruikt en 16 hadden in het verleden gebruikt). Van de tien gebruikers meldden er acht dat cannabis hielp bij sommige van hun tinnitus gerelateerde symptomen, dis niet persé met het storende geluid zelf. Zeven van de acht vonden het nuttig bij slaapstoornissen, zeven bij pijn, zes bij emotionele klachten, vier bij functionele problemen en drie bij symptomen van duizeligheid. Slechts drie van de tien vond cannabis nuttig voor de daadwerkelijke auditieve symptomen die kenmerkend zijn voor tinnitus.

Interesse in behandeling met cannabis

45 respondenten gaven aan cannabis als behandeling te overwegen, waarbij 29 hulp zochten voor hun slaapstoornissen, 27 voor emotionele klachten, 25 voor functionele stoornissen en negen voor pijn. Opvallend is echter dat 41 van de 45 zeiden dat ze cannabis zouden gebruiken voor auditieve symptomen – de belangrijkste zorg voor de meeste tinnituspatiënten, maar volgens de 10 huidige gebruikers van het onderzoek het minst verbeterd door cannabis.

Eerdere beoordelingen in 2020 en 2019 ook dat er onvoldoende bewijs was dat cannabis chronische tinnitus kan verminderen. Een recensie uit december 2020 in het tijdschrift Laryngoscope Investigative Otolaryngology door onderzoekers van Yale University en de nabijgelegen University of Connecticut onderschreef dit: “Hoewel dierstudies hebben aangetoond dat cannabinoïde-receptoren waarschijnlijk een rol spelen bij het moduleren van auditieve signalering, zijn er geen overtuigende gegevens uit dier- of mensstudies voor het gebruik van cannabinoïden om tinnitus te verlichten.”

Ondanks dit alles is er een mogelijke biologische reden voor de behandeling van tinnitus met cannabinoïden, leggen de auteurs uit. Er is een kans dat cannabinoïden kunnen werken bij de behandeling van tinnitus door hun effecten als anticonvulsivum. Tinnitus heeft betrekking op iets dat “neuronale hyperexcitabiliteit” wordt genoemd. Iets dat ook wordt waargenomen bij epilepsie.

Ten slotte voegt een recensie uit november 2020 in Frontiers in Neurology meer complexiteit en subtiliteit toe aan de kwestie. Het artikel merkt wijselijk op dat dierstudies die aantonen dat cannabinoïden tinnitus mogelijk kunnen verergeren, zich hebben gericht op CB1-agonisten. Dit sluit verbindingen uit die zich richten op, onder andere:
CB2-receptoren, die de immuunfunctie beïnvloeden en “in toenemende mate worden erkend als essentieel voor het begrijpen van pathologische reacties van het zenuwstelsel” en “niet-klassieke” cannabinoïde-doelen zoals TRP-kanalen (transient receptor potential) die invloed hebben op zien, proeven, reukzin, aanraken en horen. Hoewel het collectieve bewijs tot nu toe gemengd en niet doorslaggevend is, is het ook onvolledig.

Bron: projectcbd.org (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]