Home Nieuws Hoogste gebouw van hennep nadert opening

Hoogste gebouw van hennep nadert opening

door Team Inc.

industriële-hennep-bouw

Het hoogste gebouw ter wereld van hennep is vanaf 1 december 2023 toegankelijk voor publiek. Het 12 verdiepingen hoge gebouw staat in Kaapstad.

Het betreft een samenwerking tussen bouwbedrijf R+N Master Builders en Afrimat Hemp die de constructiematerialen heeft ontwikkeld en geleverd. De totale kosten van het pand zijn ongeveer R180 miljoen.

Hennepbouw

De bouw van het pand heeft ruim drie en een half jaar gekost en is gemaakt van hennepbeton, een constructiemateriaal van de groene plant, kalk en zand. De mannelijke cannabis sativa plant neemt tijdens de groeifase grote hoeveelheden kooldioxide op. De houtachtige kern van de plant wordt gebruikt om hennepbeton te maken, waardoor het een koolstofabsorberend bouwmateriaal is omdat het actief de koolstof in de atmosfeer vermindert. Naast sterk en isolerend is het dus ook extreem duurzaam.

“Er zijn hennepblokken gebruikt voor de meeste binnenmuren – ze zijn uitstekend voor geluidsisolatie, zorgen voor een uitstekende thermische isolatie en hebben een brandwerendheid die hoger is dan conventionele bakstenen. Voor de constructie zijn 50.000 hennepblokken gebruikt, wat neerkomt op maar liefst 50 ton hennep. De kalkpleisterafwerking van de muren laat de natuurlijke vezels zien, wat het oppervlak zowel mooi als interessant maakt om naar te kijken”, aldus de ontwikkelaar.

De hennep voor het bouwwerk is geïmporteerd uit Groot-Brittannië, omdat het gebruik van de plant pas onlangs in Zuid-Afrika is gelegaliseerd. “Het is bemoedigend dat de regering onlangs het belang van de industrie voor Zuid-Afrika heeft erkend, met de mogelijkheid dat er 100.000 banen worden gecreëerd. Ik denk dat, zodra de aanbodproblemen zijn opgelost, het de klimaatvriendelijke keuze zal worden van bouwmateriaal voor bouwers en ontwikkelaars die op zoek zijn naar duurzame en groenere manieren om te bouwen.”

Bron: news24.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter