Home Cannabis Nederlandse marine neemt €60 miljoen in beslag in Caribisch gebied

Nederlandse marine neemt €60 miljoen in beslag in Caribisch gebied

door Team Inc.

Drugs-marine-Caribische-Zee

Bij twee drugsvangsten in de Caribische Zee heeft Zr. Ms. Groningen bijna 2.600 kilo drugs onderschept. Gisteren werd ruim 2.000 kilo in beslag genomen, afgelopen zondag ging het om 560 kilo. De verdovende middelen zijn vernietigd.
De vangsten waren onderdeel van een gezamenlijke operatie van de Nederlandse Marine en de Caribische Kustwacht.


Zondag zette de marine een snelle onderscheppingsboot in om de achtervolging in te zetten. Er werden waarschuwingsschoten afgevuurd, maar het schip stopte niet, aldus het leger. Leden van de Nederlandse bemanning richtten vervolgens hun wapens op de buitenboordmotoren van de go-fast boot en schoten erop totdat deze niet meer functioneerden.

De zes mensen op de go-fastboot werden in hechtenis genomen. “Tijdens de achtervolging gooiden de passagiers pakjes drugs overboord. Ze werden later uit het water gevist”, aldus het leger. In totaal werd 560 kilogram cocaïne aangetroffen. Uit recente schattingen van het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) blijkt dat de waarde van de cocaïne bijna 42 miljoen euro bedraagt.

2.000 kilo cannabis

Dinsdag wist de Kustwacht weer een snelle boot te detecteren. Deze keer brachten de vermeende smokkelaars de boot tot stilstand nadat er waarschuwingsschoten waren afgevuurd. Het aantal mensen dat bij dit incident werd gearresteerd, werd niet onmiddellijk bekendgemaakt. In totaal werd 2.000 kilo cannabis in beslag genomen. Een schatting die het OM in een aparte zaak hanteert, schat de straatwaarde van deze buit op ongeveer 19 miljoen euro. Alle gearresteerde verdachten zijn door de marine overgedragen aan de lokale autoriteiten en de in beslag genomen drugs zijn inmiddels vernietigd.

Nieuw record

Drugsvangsten gaan in het Caribisch gebied onverminderd voort. Sinds de inzet in mei van patrouilleschip Zr. MS. Groningen zijn er al negen drugsvangsten gedaan. In 2022 werd na een inzet van een half jaar een nieuw record gevestigd met 18 onderscheppingen, goed voor 21.300 kilo aan drugs. Het overgrote deel betrof cocaïne, in totaal 17.800 kilo. Daarnaast ging het om 3.500 kilo marihuana. Tijdens deze operaties werkt de marine met een groot aantal landen samen.

Bron o.a.: NLtimes.nl (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter