Is legalisering van cannabis het antwoord op de coronacrisis?

door drugsinc

Is legalisering van cannabis het antwoord op de coronacrisis?

Nederland  door Mr. Kaj Hollemans (KH Legal Advice) (columns KHLA).

Afgelopen maandag was ik te gast in de CannaStembus, een initiatief van Cannabis-Kieswijzer, Stichting VOC, de landelijke coffeeshopbonden Platform Cannabis Ondernemingen Nederland (PCN) en Bond van Cannabis Detaillisten (BCD), een paar lokale coffeeshopbonden en individuele coffeeshops. De groene bus toert 11 dagen door Nederland en doet in totaal 20 verschillende steden aan, met als doel: de grootste campagne om de cannabisconsument naar de stembus te krijgen die ons land ooit heeft gezien. Ik vind het een prima initiatief en een mooi voorbeeld van samenwerking binnen de cannabisbranche. Voor het gemak is er ook een stemwijzer gemaakt, waarin de plannen van de verschillende partijen staan. 

2021 03 08 Kaj Hollemans Energie label VOC 2021 Wat doen de partijen 1 696x331 1
Cannabis: wat willen de partijen? (afb.)

De christelijke partijen willen cannabis (en andere drugs) het liefst volledig verbieden en alle coffeeshops sluiten. De partijen op de rechterflank willen geen of slechts beperkte regulering, waarmee ze de schizofrene situatie rond de achterdeur in stand houden. Andere partijen willen cannabis reguleren en op termijn legaliseren. Slechts enkele partijen pleiten voor volledige legalisering van cannabis. 

Eén partij die niet in dit overzicht staat, heeft het wat mij betreft echt begrepen. Splinter wil cannabisproducten benutten als een belangrijke inkomstenbron van de overheid, net als alcohol en tabak. Hierdoor kunnen andere lastenverhogingen worden afgewend. Ook de Nederlandse tuinbouwsector en logistieke sector kunnen hier van profiteren. 

“Nederland laat miljarden euro’s liggen met achterhaald cannabisbeleid. We kunnen binnen vijf jaar de economische schade van de coronacrisis inlopen als we cannabis legaliseren.”

Voordelen van legalisering

Legalisering van cannabis levert (veel) geld op. Geld dat niet verdwijnt in de zakken van criminelen of wordt uitgegeven aan de bestrijding daarvan, maar ten goede komt aan de maatschappij. In verschillende staten van de VS worden met de belastingopbrengsten uit de verkoop van legale cannabis allerlei sociale voorzieningen betaald, zoals bibliotheken, zwembaden, scholen, etc. In Nederland staan daarentegen de sociale voorzieningen steeds meer onder druk, zo bleek uit een analyse van NRC. En door de coronacrisis verslechtert de financiële positie van gemeenten alleen maar. 

Legalisering van cannabis zorgt voor meer werkgelegenheid in sectoren waarin Nederland van oudsher een sterke positie heeft. Niet voor niets pleit de tuinbouwsector al jaren voor legalisering van de wietteelt. 

Legalisering van cannabis zorgt voor minder criminaliteit, waardoor de politie meer tijd heeft voor andere zaken. Laatst nog gaf het hoofd van de Nationale Recherche zelf aan dat drugs veruit de grootste werkverschaffer zijn voor de recherche. 

“Zonder drugs zouden we veel andere dingen kunnen doen, bijvoorbeeld weer eens fulltime achter inbrekers aan gaan.”

Last but not least, uit onderzoek blijkt dat legalisering van cannabis niet leidt tot meer wietgebruik onder tieners, maar dat eerder sprake is van het tegenovergestelde. Legalisering van cannabis leidt tot minder gebruik onder jongeren.

Voordelen legalisering van cannabis
Voordelen legalisering van cannabis (afb.)

Slogans

Ik vind het dan ook onbegrijpelijk dat partijen die een sterke economie willen of zeggen dat sociale cohesie belangrijk is en dat ze een barmhartig, solidair en sociaal beleid nastreven zo fel gekant zijn tegen legalisering van cannabis. De feiten liegen niet. De cijfers zijn duidelijk. Onderzoek toont aan dat legalisering van cannabis leidt tot: 

Meer belastingopbrengsten! 

Goede sociale voorzieningen! 

Meer banen! 

Minder criminaliteit! 

Minder drugsgebruik onder jongeren! 

Dat zijn slogans waar je verkiezingen mee kunt winnen, in plaats van inhoudsloos gewauwel over doorpakken, kiezen wat telt, samen verder of een eerlijke toekomst. 

Legalisering van cannabis is het antwoord op de coronacrisis. Ik weet het en u als lezer (en als kiezer) weet het nu ook. Nu alleen de politici nog. 

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]