Veroorzaakt het placebo effect de voordelen van microdosering bij psychedelica?

door drugsinc

Komen de voordelen van microdosering bij psychedelica door een placebo effect?

Een eerste onderzoek naar de mogelijkheid op placebo effect bij microdosering. Dat psychedelische drugs zoals LSD of het actieve ingrediënt van paddo’s mentale voordelen opleveren, kunnen mogelijk te wijten zijn aan het placebo-effect concludeert men.

Microdosering is een term voor wanneer mensen regelmatig kleine hoeveelheden medicijnen gebruiken, zoals LSD. Gebruikers zeggen dat ze er niet high van worden, maar dat ze creatiever, scherper of op de een of andere manier hun mentale gezondheid verbeteren. Ze kunnen een paar keer per week 10 tot 20 procent van een normale dosis innemen.

Sommige onderzoeken suggereren dat grotere doses psychedelica kunnen helpen bij het verlichten van angst, depressie en andere psychische aandoeningen. Maar microdoses zijn alleen getest in kleine, placebogecontroleerde onderzoeken, met gemengde resultaten. Het placebo effect is wanneer mensen fysieke of mentale voordelen halen uit medische behandelingen vanwege de kracht van verwachting.

Nieuwe benadering om het placebo effect na te gaan

Omdat het moeilijk is om toestemming te krijgen voor onderzoek waarbij mensen illegale drugs krijgen, bedachten Balázs Szigeti van Imperial College London en zijn collega’s een ongebruikelijk proefontwerp. Ze gebruikten internetfora om contact op te nemen met mensen die thuis al vaak microdoseren met LSD, de paddo-verbinding psilocybine of soortgelijke medicijnen, die meestal online werden gekocht. De onderzoekers hebben het verschil in effecten niet geanalyseerd op basis van de medicijnen die de deelnemers gebruikten.

Nieuwe benadering om het placebo effect na te gaan
Nieuwe benadering om het placebo effect na te gaan (Afb.)

Deelnemers kregen lege medische capsules in de post die ze konden openen om een klein stukje met medicijn geïmpregneerd papier in te brengen. Toen ze weer werden gesloten, zagen de geladen pillen er hetzelfde uit als lege. De 191 vrijwilligers stopten het medicijn in een aantal van hun capsules, stopten ze vervolgens in batches in enveloppen met QR-codes en schudden de enveloppen zodat ze niet meer wisten welke de medicijnen bevatten.

Een derde van de deelnemers slikte vier weken lang alleen de drugs microdoses, een derde kreeg placebocapsules en nog een derde kreeg de helft en de helft. De vrijwilligers hadden aan de enveloppen niet moeten kunnen zien wat ze aan het nemen waren, maar de onderzoekers konden er achter komen door de QR-codes aan het einde van de proef te analyseren.

De vrijwilligers deden ook objectieve online tests om de mentale scherpte te meten en beantwoordden subjectieve vragenlijsten over hun stemming en ervaringen, en noteerden ook hun gissingen of ze het medicijn of een placebo hadden ingenomen.

Alle drie de groepen ervaarden gedurende de vier weken vergelijkbare verbeteringen in hun psychologische en cognitieve resultaten op de lange termijn.

Mensen die de echte drugs slikten, lieten in hun enquête-antwoorden “ongelooflijk kleine” voordelen zien over stemming en creativiteit in tests die een paar uur na toediening werden uitgevoerd, zegt Szigeti, maar alleen op de subjectieve tests. Er werd geen voordeel gezien in de objectieve tests.

Bovendien waren deze effecten het meest uitgesproken bij mensen die goed konden raden of ze de echte drugs in microdoses hadden gehad, waarschijnlijk vanwege een mild merkbaar effect, wat suggereert dat zelfs deze kleine voordelen te wijten waren aan de placeborespons, zegt Szigeti.

Maar de proef is misschien niet het laatste woord over microdosering, deels omdat de vrijwilligers niet werden begeleid door clinici.

“Iedereen zegt dat over microdosering en dat is wat wij als wetenschappers willen weten.”

Bernhard Hommel van de Universiteit Leiden in Nederland zegt dat de proef misschien ook meer effect had gevonden als de onderzoekers de creativiteit van mensen hadden gemeten met objectieve tests, in plaats van mensen simpelweg te vragen of ze zich creatief voelden.

“De succesvolle uitvoering van deze studie zou een inspiratiebron kunnen zijn voor soortgelijke studies in een breed scala van wetenschappelijke of medische contexten”, zei de senior auteur van de studie, David Erritzoe, Clinical Senior Lecturer in Psychiatry aan Imperial College London. “Rekening houden met het placebo effect is belangrijk bij het beoordelen van trends zoals het gebruik van cannabidiololiën, rage diëten of supplementen waar sociale druk of de verwachtingen van gebruikers kunnen leiden tot een sterke placeborespons. Zelfverblindende burgerwetenschappelijke initiatieven kunnen worden gebruikt als een goedkope, eerste screeningstool voordat dure klinische onderzoeken worden gestart. “

Bronnen o.a. EuropeanPharmaceuticalReview (EN), FinancialTimes (EN), NewScientist (EN), TheGuardian (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]