Italië gaat een referendum houden over het decriminaliseren van cannabis

door Team Inc.

2021-09-24-Italië gaat een referendum houden over het decriminaliseren van cannabis

Italië zal volgend jaar in een referendum beslissen of het cannabis wil decriminaliseren, nadat Italiaanse activisten een half miljoen handtekeningen hadden verzameld, de wettelijk vereiste drempel voor een landelijke stemming.

Als het publiek stemt om de aankoop, verkoop en teelt van cannabis te decriminaliseren, kan dit een domino-effect veroorzaken in heel Europa. Een petitie verzamelde in een week tijd 500.000 handtekeningen, een resultaat dat door de organisatoren als “buitengewoon maar niet verrassend” wordt beschreven.

Cannabis in Italië

Volgens de Italiaanse wet is recreatief gebruik in kleine hoeveelheden en het gebruik van marihuana voor medische doeleinden momenteel toegestaan. Het kopen, verkopen en massaal verbouwen van de drug is echter illegaal en dealers kunnen tot 10 jaar gevangenisstraf krijgen als ze worden veroordeeld.

Italië is samen met andere EU-landen zoals Frankrijk een van de landen met de meest restrictieve systemen in Europa. Campagnegroepen voerden aan dat het decriminaliseren van cannabis duizenden banen zou opleveren en de belastinginkomsten voor de staat zou verhogen. De organisatoren van de petitie zeiden dat ze tot het einde van de maand handtekeningen zullen blijven verzamelen, waarna ze het voorstel voor een referendum zullen moeten voorleggen aan het hoogste hof van beroep van Italië.

Als het voorstel doorgaat, moet het ter beoordeling naar het Italiaanse constitutionele hof worden gestuurd en zal de Italiaanse president – als alles wordt goedgekeurd – een datum vaststellen voor het referendum.

Lees meer op euronews.com (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]