Duizenden bedrijven stoppen met drugstesten door wereldwijd tekort aan werknemers

door Team Inc.

2021-09-23-Duizenden bedrijven stoppen met drugstesten van personeel door wereldwijd tekort aan werknemers

Amazon was er als een van de eerste bij. Het stoppen met testen van personeel op het gebruik van recreatief drugsgebruik. Uit een onderzoek blijkt dat 45.000 bedrijven in 43 landen bereid zijn te stoppen met het testen op recreatief drugsgebruik om vacante posities in te vullen. Veel bedrijven voegen de daad al bij het woord.

Nood breekt wetten, blijkt eens te meer. Amazon leidde de golf in nadat het in juni aankondigde niet langer op cannabis te testen bij het screenen van potentieel personeel. Uit een ander werkgeversonderzoek bleek dat een derde van de bedrijven die af willen van testen, dit wil doen vanwege de hoge marihuana-positieven in de tests van sollicitanten.

Massale vraag naar personeel door Covid

Aangezien werkgevers te maken hebben met een wereldwijd tekort aan arbeidskrachten als gevolg van de COVID-19-pandemie, hebben duizenden bedrijven over de hele wereld het testen op marihuana afgeschaft. Zodat dit geen bezwaar meer vormt voor het aanstellen van nieuwe mensen.

Het uitzendbureau ManpowerGroup bracht deze week een enquête uit waaruit bleek dat 9 procent van de meer dan 45,00 bedrijven in 43 landen bereid was recreatief drugsgebruik te negeren als dit betekent dat vacatures worden ingevuld. 36 procent van de bedrijven schaften het testbeleid af in 2021 door de grote hoeveelheid aan positieve testen waarop sollicitanten afketsten.

Nieuwe cannabiswetten zonder drugstests

Ongeveer 42 procent van hen maakte zich ook zorgen over rechtszaken en wettelijke aansprakelijkheid voor het testen op cannabis, aangezien steeds meer staten wetgeving hebben aangenomen die het gebruik van recreatieve marihuana decriminaliseert. Tot nu toe hebben 19 staten marihuana gelegaliseerd voor medisch of recreatief gebruik. Dave Clark, Amazon’s CEO van Worldwide Consumer, zei dat marihuana op dezelfde manier zou worden behandeld als alcoholgebruik en niet langer zou worden getest tijdens screenings van werknemers.

Eerder deze maand vroeg Amazon zijn partners om prominent te adverteren dat ze sollicitanten niet screenen op het gebruik van marihuana, wat volgens Amazon het aantal sollicitaties extreem zou stimuleren. Bovendien zegt het bedrijf dat THC-screening potentiële werknemers met maar liefst 30 procent kan verminderen. Apcore Logistics, een bezorgpartner gevestigd in Portland (Oregon), had een advertentie op de vacaturesite Linkedin geplaatst voor bezorgers. Bovenaan de lijst stond in vette letters: ‘Geen THC-drugstests.’

Lees meer op dailymail.co.uk (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]