Canada’s legalisering van cannabis heeft $ 43,5 miljard bijgedragen aan het nationale bbp

door Team Inc.

2022-02-26-Canada's legalisering van cannabis heeft $ 43,5 miljard bijgedragen aan het nationale bbp

Volgens een rapport van Deloitte Canada heeft de industrie, sinds Canada in 2018 recreatieve cannabis heeft gelegaliseerd, $ 43,5 miljard bijgedragen aan het nationale bbp van Canada.

De industrie heeft in het hele land een omzet van $ 11 miljard gegenereerd en $ 29 miljard aan kapitaaluitgaven gedaan. Bovendien heeft de recreatieve cannabisindustrie voor volwassenen 98.000 banen gecreëerd en $ 15,1 miljard in de staatskas gestopt.

Weinig diversiteit in cannabisbranche

Er is echter niet veel veranderd aan diversiteit binnen de branche. Vóór de legalisatie werden bijna alle federaal erkende cannabisproducenten beheerd door blanke mannen. Deloitte ondervroeg 700 directeuren en executives van meer dan 200 bedrijven. Hieruit bleek dat 72% blanke mannen waren, 14% mannen waren die tot minderheidsgroepen behoorden, 12% blanke vrouwen waren en 2% vrouwen waren die tot minderheidsgroepen behoorden, waaronder Zuid-Aziatische, Oost-Aziatische, inheemse, Arabische, Spaanse en zwarte individuen.

Dit komt overeen met een onderzoek uit 2020, uitgevoerd door de Universiteit van Toronto en het Centre on Drug Policy Evaluation, waaruit bleek dat leiders in de cannabisindustrie voornamelijk blank (84%) en mannen (86%), ondanks het feit dat minderheidsgroepen onevenredig veel negatief beïnvloed worden door het cannabisverbod in Canada, de Verenigde Staten en elders. Bijvoorbeeld door extreem zware straffen voor lichte vergrijpen.

De auteurs van het rapport van Deloitte hebben aanbevolen dat zowel regeringen als cannabisbedrijven actie moeten ondernemen om diversiteit, gelijkheid en inclusie in de sector te verbeteren. Uit de analyse van Deloitte blijkt echter dat er nog steeds kansen zijn voor de Canadese cannabisindustrie om een ​​grotere sociale bijdrage te leveren en haar aanzienlijke ecologische voetafdruk aan te pakken.

Legale cannabisindustrie is groot succes

Over het algemeen concludeert het rapport dat vanuit een economisch perspectief, het duidelijk lijkt dat de cannabisindustrie een groot succes is met een markt die zal blijven groeien. MJBizDaily rapporteerde een onderzoek van ATB Capital Markets waaruit blijkt dat de verkoop van cannabis in Canada in 2022 $ 3,8 miljard zou kunnen bereiken, wat 19% meer zou zijn dan het geschatte cijfer van 2021.

Toen Canada cannabis voor recreatief gebruik legaliseerde, was het aanbod minimaal. Zo stond Ontario, met een bevolking van ongeveer 14 miljoen mensen, aanvankelijk slechts 25 apotheken toe. Bovendien klaagden consumenten over de moeilijkheden om toegang te krijgen tot legale cannabis vanwege de hoge prijzen. Daarna kwam er overaanbod. Producenten verbouwden tonnen cannabis die de vraag overtrof. De industrie worstelde ook met fragmentatie, prijsconcurrentie en winkelverzadiging.

800 cannabisbedrijven

Op dit moment zijn er meer dan 800 bedrijven die een vergunning hebben om cannabis te verkopen of te verwerken in Canada. Volgens sommige sectoranalisten droeg het aanbodoverschot bij aan het overaanbod van cannabis op de markt. Hoewel dat cijfer ook een succesvolle overgang van de illegale naar de legale markt kan aantonen, beschouwen sommige experts de huidige toestand van de sector als onhoudbaar en leidend tot zware consolidatie. BNN Bloomberg meldt meer dan 2.000 legale cannabiswinkels in het hele land die hebben bijgedragen aan het uithollen van de illegale markt, die nu online actief is.

Interessant is dat het marktaandeel van de grootste Canadese bedrijven afneemt, terwijl kleinere bedrijven winnen, ondanks fusies en overnames (M&A) en recordverkopen in 2021. MJBizDaily rapporteerde ook een Hifyre-analyse waaruit blijkt dat de top vijf producenten met licentie in augustus 2021 minder dan 40% van de Canadese markt vertegenwoordigden, terwijl producenten het voorgaande jaar goed waren voor meer dan de helft van alle detailhandelsverkopen. De negen grootste cannabisproducenten waren goed voor bijna 80% van de markt in 2020, maar dat daalde tot een gecombineerde 62% in 2021, waardoor de markt gefragmenteerd en zeer competitief werd.

Lees meer op Forbes.com (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]