Onderzoek naar LSD gebaseerde medicijnen zonder hallucinerende werking

door Team Inc.

man-donker

Medicijnen zoals paddo’s en LSD kunnen werken als krachtige en langdurige antidepressiva. Maar ze hebben ook de neiging om geestverruimende bijwerkingen te veroorzaken die het gebruik ervan beperken. Toch gloort er hoop aan de horizon.

Wetenschappers melden in het tijdschrift Nature dat ze medicijnen hebben gemaakt op basis van LSD die angst en depressie lijken te verlichten bij muizen zonder de gebruikelijke hallucinaties op te wekken.

LSD maar dan anders

“We ontdekten dat onze verbindingen in wezen dezelfde antidepressieve activiteit hadden als psychedelische medicijnen”, zegt Dr. Bryan Roth, een auteur van de studie en een professor in farmacologie aan de UNC Chapel Hill School of Medicine. “Zonder de psychedelische bijwerkingen.”

De ontdekking zou uiteindelijk kunnen leiden tot medicijnen voor depressie en angst die beter en sneller werken, minder bijwerkingen hebben en langer meegaan. Er is veel onderzoek rondom psychedelica en hun effecten, maar onderzoek naar hallucinatie vrije, gelijkende producten is nog schaars. In een eerdere poging werd een variant van ibogaïne gemaakt zonder het hallucinerende effect. Het product is gemaakt van de wortelschors van een plant afkomstig uit Centraal-Afrika. Beter bekend als de iboga-boom.

Nieuw medicijn

Het nieuwe medicijn is afkomstig van een groot team wetenschappers. Ze hadden een virtuele bibliotheek opgebouwd van 75 miljoen moleculen die een ongebruikelijke structuur bevatten die wordt aangetroffen in een aantal medicijnen, waaronder de psychedelica psilocybine en LSD, een migrainemedicijn (ergotamine) en kankermedicijnen, waaronder vincristine.

Het team besloot zich te concentreren op moleculen die het serotoninesysteem van de hersenen beïnvloeden, dat betrokken is bij het reguleren van de stemming van een persoon. maar ze waren niet op zoek naar een antidepressivum. Naarmate hun werk vorderde, realiseerde het team zich echter dat andere onderzoekers aantoonden dat het psychedelische medicijn psilocybine depressie bij mensen kon verlichten. Bovendien konden de effecten van de drug lang aanhouden.

Psilocybine als basis

“Er waren echt interessante rapporten over mensen die hier al na een paar doses geweldige resultaten mee behaalden”, zegt Brian Shoichet, een auteur van de studie en een professor op de afdeling farmaceutische chemie van de Universiteit van Californië, San Francisco. Dus begon het team hun zoektocht te verfijnen om moleculen in hun bibliotheek te vinden die op dezelfde manier zouden kunnen werken.

Er bleken twee moleculen extreem actief in het verlichten van symptomen van depressie bij muizen. Wetenschappers hebben aangetoond dat een depressieve muis de neiging heeft om snel op te geven wanneer hij in een ongemakkelijke situatie wordt geplaatst, zoals bungelen aan zijn staart. Maar dezelfde muis zal blijven worstelen als hij een antidepressivum krijgt zoals Prozac, ketamine of psilocybine. Muizen bleven ook worstelen toen ze de experimentele moleculen kregen.

Maar ze vertoonden geen tekenen van een psychedelische ervaring, die er meestal voor zorgt dat een muis op een onderscheidende manier met zijn neus trekt. “We waren verrast om dat te zien”, zegt Roth. Het team zegt dat het deze nieuwe moleculen moet verfijnen voordat ze bij mensen kunnen worden uitgeprobeerd. Een van de redenen is dat ze het vermogen van LSD om de hartslag te verhogen en de bloeddruk te verhogen lijken na te bootsen.

Te veel begeleiding

Naast deze bijwerkingen vereist behandeling met psychedelica nu medisch toezicht en een therapeut om een patiënt door de hallucinerende ervaring te leiden. Zonder deze effecten zouden er veel meer patiënten behandeld kunnen worden.
Een ander voordeel van de nieuwe aanpak is dat de antidepressieve effecten binnen enkele uren na inname van het medicijn optreden en een jaar of langer kunnen aanhouden. Geneesmiddelen zoals Prozac en Zoloft doen er vaak weken over om te werken en moeten elke dag worden ingenomen.

Bron: npr.org (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]