Vervuilde cocaïne in Buenos Aires al goed voor twintig doden

door Team Inc.

2022-02-03-Vervuilde cocaïne in Buenos Aires al goed voor twintig doden

Er is veel foute drugs in omloop in de hoofdstad van Argentinië. De vervuilde cocaïne heeft al aan ten minste twintig mensen het leven gekost. Zeker 74 mensen zijn opgenomen in Argentijnse ziekenhuizen, volgens de autoriteiten.

Onderzoekers geloven dat de illegale drug ofwel doorspekt is met een soort gif, ofwel met een andere substantie is versneden.

Cocaïne weggooien

De regionale minister van Veiligheid riep gebruikers die de afgelopen 24 uur cocaïne hadden gekocht op om deze weg te gooien. Rapporten suggereren dat de drugs in dezelfde sloppenwijk zijn gekocht en dat er negen arrestaties zijn verricht.

Onderzoekers wachten op de resultaten van autopsieonderzoeken om de bij invallen in beslag genomen drugs te vergelijken met die van de slachtoffers. De getroffenen komen uit de districten Hurlingham, Tres de Febrero en San Martín van de hoofdstad en werden naar 10 verschillende lokale ziekenhuizen gebracht.

Oorlog tussen cocaïnebendes

Sergio Berni, de minister van Veiligheid van de provincie Buenos Aires: “Elke dealer die cocaïne koopt, snijdt het. Sommigen doen het met niet-giftige stoffen zoals zetmeel. Anderen zetten hallucinogenen in.” Bij deze gelegenheid werd de drug echter versneden met een schadelijke stof als onderdeel van een “oorlog tussen drugshandelaren”, zei hij tegen persbureau AFP. De autoriteiten vermoeden dat de cocaïne is vervuild met een sterk kalmerend middel.

Een andere functionaris, de procureur-generaal van San Martin, Marcelo Lapargo, zei: “Deze gebeurtenis is uitzonderlijk. We hebben geen precedent.” Hij voegde eraan toe: “We denken dat de stof opzettelijk is toegevoegd, het is geen verwerkingsfout.” Slachtoffers zouden last hebben gehad van stuiptrekkingen en plotselinge hartaanvallen.

Hoog cocaïnegebruik

Cocaïne (hydrochloride) is een zeer verslavende drug die wordt gewonnen uit de bladeren van cocaplanten en wordt over het algemeen gesnoven. Een rapport uit 2019 over drugsgebruik in Noord- en Zuid-Amerika vermeldde Argentinië als het land met het op twee na hoogste percentage cocaïnegebruik per persoon, na de VS en Uruguay.

Lees meer op bbc.com (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]