Home Wetgeving & Legalisering Luxemburg bijna klaar voor de legalisering van cannabis als eerste land binnen Europa

Luxemburg bijna klaar voor de legalisering van cannabis als eerste land binnen Europa

door Ties Inc.

2019-05-02-Luxemburg bijna klaar voor de legalisering van cannabis als eerste land binnen Europa

Luxemburg bereid zich als eerste land binnen Europa voor op de legalisering van zowel medicinale als recreatieve cannabis. De volledige legalisering van wiet stond in het regeerakkoord waar coalitiepartijen eind vorig jaar hun handtekening onder zetten. Nu het bijna zover is, wordt er gezocht naar het beste model om de teelt, verkoop en het gebruik te reguleren. Daarom reist Etienne Schneider, de minister van volksgezondheid, eind mei af naar Canada.

Op dit moment is er een werkgroep in het leven geroepen om mogelijke problemen te analyseren en het systeem voor te bereiden. Het ministerie van volksgezondheid in Luxemburg heeft hiervoor nauw contact met Nederland en Canada.

Zelf wiet produceren en consumeren

Niet alleen het recreatief gebruik wordt gelegaliseerd, maar in de toekomst mag iedere volwassene cannabis telen. Natuurlijk zijn hier wel voorwaarden aan verbonden. Luxemburg legaliseert cannabis om het criminele circuit de wind uit e zeilen te nemen en de gezondheidsrisico’s voor de consument zoveel mogelijk te beperken door goede kwaliteit wiet te waarborgen. Bovendien zal de opbrengst van de productie en verkoop onder overheidscontrole straks bij kunnen dragen aan de preventie van verslaving.

Een goed begin is het halve werk

Waar in Nederland de wietproef met gemeenten op veel weerstand stuit door slechte criteria, lijkt het bij onze buren soepeler te verlopen. “We neme de tijd voor de uitvoering van de legalisering”, aldus een woordvoerster van het ministerie van volksgezondheid. Een nationaal cannabis agentschap zal de weg naar legalisatie begeleiden. Daarmee loopt Luxemburg voorop in de legalisering in Europa. Ter illustratie: in buurland Duitsland zijn cannabisproducten verboden en in Nederland is de teelt en verkoop slechts deels getolereerd.

Mediwiet wie gebruikt het niet

Wel is er een veel landen een kentering te zien naar de nut en noodzaak wanneer het gaat om de legalisatie van medicinale cannabis. Mediwiet wordt sinds dit jaar ook in Luxemburg voorgeschreven. Deze wet werk al in 2018 goedgekeurd, maar het duurde tot januari voordat veel artsen de gewenste opleiding hadden genoten. De eerste bestelling van 20 kilo mediwiet werd gedaan in Canada voor een bedrag van een halve ton.

Cannabisproducten- en extracten die minder dan 0,3 procent THC bevatten, de psychoactieve stof in cannabis, kun je al kopen in Luxemburg in CBD en cannabisautomaten.

Lees hier meer pgmcg.nl (Bron)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter