VN-commissie ziet cannabis niet langer als gevaarlijk verdovend middel

door Team Inc.

4-12-2020-VN-commissie ziet cannabis niet langer als gevaarlijk verdovend middel

De Commission on Narcotic Drugs (CND) richt zich op het schrappen van marihuana en derivaten van lijst IV van het Enkelvoudig Verdrag verdovende middelen uit 1961. Dit na een reeks van aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). 

Deze lijst is behoorlijk achterhaald en cannabis staat hier naast dodelijke, verslavende opioïden inclusief heroïne. De 53 lidstaten van de CND stemden – met 27 voor, 25 tegen en een onthouding – ervoor om cannabis te schrappen uit de strengste wet- en regelgeving, die het gebruik ervan voor medische doeleinden zelfs ontmoedigden. Daarmee is de deur geopend om het medicinale en therapeutische potentieel van de algemeen gebruikte maar nog grotendeels illegale recreatieve drug te erkennen.

Erkenning medisch potentieel zet deur open naar meer onderzoek naar cannabis

Bovendien zou het besluit ook aanleiding kunnen geven tot aanvullend wetenschappelijk onderzoek naar de geneeskrachtige eigenschappen van de plant en als katalysator kunnen dienen voor landen om het medicijn voor medicinaal gebruik te legaliseren. Ook bestaat de kans dat meer landen de wetten over het recreatief gebruik van cannabis heroverwegen. 

In januari 2019 heeft de WHO zes WHO-aanbevelingen onthuld die betrekking hebben op de planning van cannabis in VN-verdragen inzake drugsbestrijding. Hoewel er oorspronkelijk over de voorstellen zou worden gestemd tijdens de sessie van de CND in maart 2019, hadden veel landen meer tijd gevraagd om de goedkeuringen te bestuderen en hun standpunten te bepalen. Een van de punten van de WHO was de explosieve groei van de verkoop van cannabidiol (CBD). Deze niet bedwelmende stof is niet onderworpen aan internationale controles. Dat moet anders. CBD is de afgelopen jaren mateloos populair. Dit heeft wereldwijd geleid tot een miljardenindustrie. Momenteel hebben meer dan 50 landen medicinale-cannabisprogramma’s aangenomen, terwijl Canada, Uruguay en 15 Amerikaanse staten het recreatief gebruik ervan hebben gelegaliseerd, met Mexico en Luxemburg die op het punt staan ​​de derde en vierde landen te worden die dat doen.

Regelgeving en volksgezondheid rond cannabis

Na de stemming legden sommige landen verklaringen af ​​over hun standpunten. Ecuador steunde alle aanbevelingen van de WHO en drong erop aan dat de productie, verkoop en gebruik van cannabis “een regelgevingskader hebben dat goede praktijken, kwaliteit, innovatie en onderzoeksontwikkeling garandeert”. Ondertussen hebben de Verenigde Staten gestemd om cannabis te schrappen uit schema IV van de enkele conventie, terwijl ze in schema I worden gehandhaafd. Cannabis blijft een aanzienlijk risico vormen voor de volksgezondheid en moet onder de controle blijven van de internationale verdragen inzake drugscontrole. Op lijst I staan de stoffen die verslavende eigenschappen hebben, met een ernstig risico op misbruik. Op lijst IV staan de meest gevaarlijke stoffen, die al op lijst I staan, die bijzonder schadelijk zijn en een uiterst beperkte medische of therapeutische waarde hebben. Lijst IV is dus de zwaarste categorie. Daar hoort cannabis niet op thuis.

Chili stemde tegen onder andere omdat “er een directe relatie is tussen het gebruik van cannabis en een verhoogde kans op depressie, cognitieve tekorten, angst, psychotische symptomen.” Japan verklaarde dat het niet-medicinale gebruik van de plant “kan leiden tot negatieve gezondheids- en sociale gevolgen, vooral onder jongeren”. Preventie en voorlichting moet een belangrijke pijler zijn in het beleid.

Lees meer op news.un.org (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]