Marihuana zou nu legaal in New Jersey moeten zijn, maar dat is het niet

door drugsinc

Marihuana zou nu legaal in New Jersey moeten zijn, maar dat is het niet

Marihuana zou aan het begin van dit nieuwe jaar 2021 legaal in New Jersey zijn, maar het is nog niet verstandig om het te gebruiken.

Toen de kiezers bij de algemene verkiezingen van november 2020 in de peilingen kwamen, steunden ze overweldigend een stemmaatregel waarin werd opgeroepen tot het bestaan van een belaste en gereguleerde potmarkt. Het vereiste in feite dat volwassenen van 21 jaar en ouder het recht hadden om wiet te kopen zoals ze dat ook met alcoholische dranken zouden doen.

Ergens zeiden ongeveer 2,7 miljoen kiezers ja tegen de pot. En ze verwachtten het in januari 2021 te krijgen. Maar ondanks dat ze twee maanden de tijd kregen om tot overeenstemming te komen over de regels rond marihuana, hebben de wetgevers in New Jersey de staat niet laten zien hoe het rechtssysteem zal werken.

“Er zijn geen uitvoeringswetten en er zijn geen voorschriften door de nieuwe commissie die wordt opgericht”, zei Robert Williams, een gepensioneerde hoogleraar constitutioneel recht aan de Rutgers Law School. “Het is eigenlijk een vreemde situatie dat de mensen ergens op kunnen stemmen en letterlijk de wetgevende macht het kan blokkeren door er gewoon niets mee te doen.”

Hoewel marihuana vanaf deze nieuwjaarsdag legaal in New Jersey had moeten zijn voor inwoners, faalden alle politieke figuren die daarvoor verantwoordelijk waren. Staatswetgevers en de Cannabis Regulatory Commission werden beschuldigd van het uithollen van het wettelijke kader voor hoe marihuana zich bij het maatschappelijk middenveld zou voegen. Toch hebben argumenten over belastingen en herstelbetalingen voor gemeenschappen die door de drugsoorlog zijn misbruikt, verhinderd dat ze tot overeenstemming kwamen. Het resultaat betekent dat marihuana bestaat in een bizar politiek vagevuur dat zou kunnen voorkomen dat het daadwerkelijk legaal in New Jersey wordt tot ver in dit jaar 2021.

Zelfs staatswetgevers begrijpen hoe inefficiënt ze zijn in het realiseren van de legalisatie. Het is de reden dat er de laatste tijd een hele reeks afzonderlijke voorstellen wordt verdedigd om klein bezit te decriminaliseren en cannabisarrestaties in te perken. Maar de wetgevende macht van de staat kan het niet eens opbrengen en voor elkaar krijgen om die resultaten te zien verwezenlijken.

De situatie is al frustrerend genoeg. Maar vergeet niet dat gouverneur Phil Murphy en de wetgevende macht van de staat al jaren proberen wiet te legaliseren, en frustratie beschrijft niet eens de scène op de juiste wijze. Woorden als beschamend en incompetent doen dat eerder. De hele reden waarom de kiezers werd gevraagd om over legale wiet te beslissen, is dat wetgevers het niet eens lijken te zijn over de vraag of ze het moeten doen en hoe het moet worden vastgesteld.

Cannabis is toch nog niet legaal in New Jersey

Het is nu 2021, de kiezers hebben zich positief uitgesproken en de mensen in pak staan de voortgang nog steeds in de weg.

Cannabis is toch nog niet legaal in New Jersey (Afb.)
Cannabis is toch nog niet legaal in New Jersey (Afb.)

Tot wetgevers en regelgevende functionarissen het eens kunnen worden over legale marihuana, beschouwen openbare aanklagers het nog steeds als een misdaad.

“Alle strafwetten van de staat met betrekking tot marihuana blijven van toepassing, totdat, onder andere, de wetgevende macht een wet uitvaardigt die dat regelgevingskader creëert”, zei procureur-generaal Gurbir Grewal in een verklaring. “Het is belangrijk dat de inwoners de huidige situatie goed begrijpen, zodat ze niet per ongeluk crimineel gedrag vertonen met betrekking tot marihuana – gedrag dat in de toekomst legaal kan zijn zodra de wetgever optreedt, maar dat momenteel niet legaal in New Jersey is op basis van de stemming van afgelopen november.”

Het kantoor van de procureur-generaal zei ook dat het wat aanvullende richtlijnen zou geven over vervolging van wietproducten, maar pas nadat de wetgevers de basis gereed hebben. Voorlopig heeft de wetshandhaving een “ruime discretie” over hoe ze lichte marihuana-overtredingen behandelen. Ze kunnen ervoor kiezen om deze mensen te arresteren, hen een boete te geven of het gewoon helemaal te vergeten. Maar er moet wel een wettelijk systeem worden ingevoerd voordat cannabisgebruikers er echt zeker van kunnen zijn dat hun acties niet als crimineel worden beschouwd.

Bronnen o.a. App (EN), Patch (EN), RollingStone (EN), TheFreshToast (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]