Wat is hexahydrocannabinol (HHC) en is het legaal?

door drugsinc

Wat is hexahydrocannabinol (HHC) en is het legaal?

De nieuwste cannabinoïde en “een andere waardige toevoeging” die naar voren komt in de markt, is hexahydrocannabinol (HHC). Deze verbinding, die steeds meer bekendheid kreeg nadat regelgeving de verkoop en het gebruik van delta-8 in de Verenigde Staten verbood, wordt een intrigerende analoog van THC genoemd. Of je het al dan niet eens bent met deze beschrijving kan nu niet worden besloten, omdat er verschillende misvattingen zijn over HHC-cannabinoïden.

De cannabisgemeenschap moet op dit moment overuren maken en verschillende soorten cannabinoïden ontdekken. Gelukkig voor de gemeenschap en aanverwante groepen veranderen de percepties over cannabis over de hele wereld en worden ze ondersteund door passende wetgeving. Dit heeft de onderzoeken versneld om meer te weten te komen over cannabis en zijn cannabinoïden. Bijna elke week hebben wetenschappelijke blogs en conventionele media iets nieuws te vertellen over cannabis.

In dit artikel hebben we het over hexahydrocannabinol, waarbij we proberen meer te verduidelijken over de nieuw ontdekte HHC. Maar let op, er doen vele tegenstrijdige informatie tegen over de oorsprong, effecten, veiligheid en legaliteit van de verbinding.

Wat is hexahydrocannabinol (HHC)?

Veel krantenkoppen over de hele wereld definiëren de verbinding als een natuurlijk geproduceerde cannabinoïde die in sporenhoeveelheden in stuifmeel wordt aangetroffen. HHC is daarentegen een synthetische cannabinoïdeverbinding die in een laboratorium is bereid met geselecteerde cannabisextracten. Deze verbindingen zijn in competitie met de minder gebruikelijke cannabinoïden die tot voor kort opzij werden geschoven door de grote bekenden onder ons – THC en CBD.

Vanwege de toenemende verwarring over de legaliteit ervan, wordt de synthetische cannabinoïde in alle delen van bijvoorbeeld de Verenigde Staten verkocht. In de afgelopen maanden heeft HHC een behoorlijk deel van menselijke proeven en verwerking ondergaan. De onbeschikbaarheid van HHC in cannabisplanten heeft in zekere zin de beschikbaarheid ervan voor mensen in het hele land verminderd.

Geschiedenis van hexahydrocannabinol (HHC)

Hexahydrocannabinol werd voor het eerst ontwikkeld in 1944 door een wetenschapper genaamd Roger Adams. Hij creëerde de verbinding via het hydrogeneringsproces door waterstofmoleculen te mengen met delta-9-THC. Deze verbinding is sindsdien in de schaduw gebleven totdat het onlangs aandacht begon te krijgen. Cannabisretailers verkopen het product aan consumenten om te gebruiken als vervanging voor THC.

Is hexahydrocannabinol krachtig?

Om een verbinding met THC te kunnen vergelijken, wordt verwacht dat deze bijna net zo krachtig is als THC. De exacte potentie van deze verbinding is moeilijk te bepalen. Het gevonden onderzoek vertoonde nog duidelijke verschillen en was het niet waard om verregaande conclusies over te trekken.

Studies naar de verbinding tonen aan dat het minstens 69% zo krachtig is als delta-9-THC. Dit verhaal plaatst het naast delta-8 en delta-9 in de hiërarchie van krachtige THC-varianten. Andere studies beweren dat HHC niet zo krachtig is als delta-8. Andere bronnen zeggen dat HHC in hoge doseringen moet worden geconsumeerd om een schijn van high te produceren, vergelijkbaar met reguliere THC-verbindingen.

Met verschillende bronnen die verschillende informatie verstrekken, is het het beste om te wachten tot er goed onderzoek is gedaan. HHC-moleculen beïnvloeden cannabinoïde-receptoren, maar hebben een unieke manier om dit te doen. Misschien is de afwezigheid van gestandaardiseerde HHC de reden waarom er verschillen zijn in elk product (verschillende HHC-producten worden bereid met verschillende 9R tot 9S-verhoudingen). Producten die zijn ontwikkeld met grote hoeveelheden 9R kunnen als krachtiger worden ervaren omdat de 9R HHC ongelooflijk goed bindt aan cannabinoïde-receptoren.

Bereiding van hexahydrocannabinol (HHC)

Net als elke andere eigenschap van HHC bestaan er verschillende misvattingen over de technieken die worden gebruikt om deze cannabinoïde te produceren. Het stilzwijgen van fabrikanten over hun productietechnieken heeft er weinig toe bijgedragen. Wat wel duidelijk is, is dat alle HHC-producenten de hydrogeneringstechniek toepassen.

Het hydrogeneringsproces omvat het toevoegen van cannabisextract en andere waardevolle verbindingen aan waterstofgas in een houder onder druk. De dubbele koolstoffen in de cannabinoïden worden vervolgens omgezet in gehydrogeneerde cannabisolie, ook wel HCO genoemd. HCO is een donkergouden olie met dubbele koolstofbindingen die op natuurlijke wijze zijn verbroken door waterstof. Sommige fabrikanten beweren dat het hydrogeneringsproces kan worden versneld door katalysatoren zoals nikkel, palladium, iridium en platina te gebruiken.

Aan het einde van het proces is de gevormde stof rijk aan tetrahydrocannabinolzuur (HHCA) of HHC, afhankelijk van het type cannabisextract dat aan het begin van het proces is gebruikt, al dan niet gedecarboxyleerd. Op die manier kan de stof verder verfijnd of verpakt worden.

Zijn HHC en THC vergelijkbaar?

HHC en THC hebben vergelijkbare chemische structuren. De belangrijkste verschillen zijn de aanwezigheid van een extra koolstofbinding, gehydrogeneerde koolstof en een estermolecuul in HHC. Sommigen beweren dat deze kleine verschillen in de structuur van een HHC-verbinding het stabieler maken dan THC. HHC verkopers in de VS geven aan dat de toegevoegde eigenschappen ervoor zorgen dat HHC-producten niet worden afgebroken door licht en warmte. Ook dragen ze bij aan de verlenging van de houdbaarheid van het product.

Effecten van hexahydrocannabinol (HHC)

Bronnen stellen dat HHC dezelfde effecten veroorzaakt als THC vanwege het vermogen om zich te binden aan cannabinoïde-receptoren, CB1 en CB2. Goed onderzoek moet nog worden uitgevoerd om vast te stellen of deze speculaties goed of fout zijn. Voorafgaand aan de periode waarin intensief onderzoek zal worden gedaan, kun je de mogelijke effecten die je op internet ziet, vooralsnog nog niet voor waar aannemen.

Wettigheid van hexahydrocannabinol (HHC)

HHC wordt beschouwd als een legale vervanging voor THC. De fabrikanten ondersteunen deze bewering door te stellen dat het product is afgeleid van delta-8-THC (de belangrijkste cannabinoïde in hennepbloemen). Ze zeggen ook dat HHC legaal is omdat het van nature hennepzaden en cannabispollen produceert, dat HHC-productie gewoon een natuurlijke, hulpgedreven extractie is. De waarheid is dat de federale wetten nog moeten bepalen of de HHC-cannabinoïde analoog is aan THC. Als dat zo is, zal het waarschijnlijk onmiddellijk in Amerika als Schedule I-stof worden geïntroduceerd.

Ten slotte

Om de aanwezigheid van hexahydrocannabinol in de cannabisindustrie volledig vast te stellen, moeten uitgebreide tests worden uitgevoerd om de potentie, fysieke kenmerken, effecten en nawerkingen en medische voordelen van de verbinding categorisch te bepalen. Als dit niet onder controle wordt gehouden, kan de vraag afnemen zodra de nieuwigheid van de cannabinoïde wegebt.

Consumenten kunnen onvoldoende vertrouwen op enkel anekdotische bronnen. Ze hebben rapporten van klinische proeven en studies nodig om ervoor te zorgen dat ze geen schade oplopen.

Bronnen o.a. Cannigma (EN), ResearchGate (EN), SecretNature (EN), TheFreshToast (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]