Home Cannabis Mediwiet kan Westlandkwekers kapitalen opleveren

Mediwiet kan Westlandkwekers kapitalen opleveren

door Team Inc.

2019-04-17- Mediwiet kan Westlandkwekers kapitalen opleveren

Telers en kwekerijen in het Westland lopen miljarden mis omdat ze geen medicinale wiet mogen verbouwen. Wanneer ze toestemming krijgen om wiet te telen zou dat, naar eigen zeggen, de opbrengst van Westland kwekers kunnen vervijfvoudigen naar 40 miljard euro. Daarom vragen ze premier Rutte om een verandering van de wet- en regelgeving.

In ons ‘groene’ kikkerlandje is wietteelt strafbaar. Echter worden er in Canada en andere delen van de wereld miljarden verdiend met de legale teelt van cannabis. Nederland loopt voorop in de wereld als het om telen en kweken in kassen gaat. Werkelijk alles komt hier van de ‘grond’. Vele soorten bloemen en groenten worden ondanks het wisselvallige weer succesvol geteeld. Canada, waar het telen van cannabis gelegaliseerd is, maakt daarom dankbaar gebruik van onze kennis om miljarden te verdienen in de legale cannabisindustrie.

Concurrentie in de tuinbouwsector

Bovendien is er veel concurrentie van andere landen zegt Wouter Kuiper, directeur van een groot glastuinbouwbedrijf. “We hebben overproductie en kampen me concurrentie van fruit en groenten uit andere landen. Het is hoog tijd dat we weer een product hebben waar de Nederlandse kweker wat aan kan verdienen”, verklaart hij tegenover de NOS. Kweker Marco Smit voegt daaraan toe: “Wij hebben hier vele mogelijkheden en alle kennis in huis om het tot een goed product te maken. De enige uitdaging is de regelgeving.”

Verbod op verbouwen

Wanneer het verbouwen van medicinale wiet op grote schaal verboden blijft, verdwijnt de Nederlandse kennis als wiet voor de zon naar het buitenland. Naar Canada en andere landen waar het recreatief gebruik, de teelt en de verkoop zijn gelegaliseerd. Nederland, dat ooit bekend stond om zijn soepele drugsbeleid, loopt behoorlijk uit de pas. Daarom zoeken Hollandse kassenbouwers, telers en lichtbedrijven het overseas.

Over de grens

Bijvoorbeeld Peter Dekker Installaties dat circa 35% van zijn omzet maak in Canada. Het bedrijf levert onder andere schermen om het licht in de kassen te reguleren. Dankzij een optimale lichtintensiteit groeien de planten nog harder. “We kunnen het, en het is zo zonde dat het in Nederland niet kan en mag”, zegt mede-eigenaar Jan Vellekoop. De Nederlandse expertise is daar hard nodig. “Echter is het moeilijk om daar te werken: je moet cursussen doen en vergunningen hebben.

‘Groen licht’

De kwekers hopen vandaag van premier Rutte groen licht te krijgen voor het kweken van mediwiet. Op dit moment is wietproducent Bedrocan de enige grootschalige, legale teler. Het miljardenbedrijf, opgericht door Tjalling Erkelens, werkt in opdracht van overheidsinstantie Bureau Medicinale Cannabis.

Lees meer op nos.nl (Bron)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter