Mexicaanse senaatscommissies keuren wetsvoorstel marihuana goed

door drugsinc

Mexicaanse senaatscommissies hebben een wetsvoorstel ondertekend om marihuana landelijk te legaliseren.

Tijdens een gezamenlijke vergadering van de commissies justitie, gezondheid, wetgeving en openbare veiligheid afgelopen dinsdag, keurden de leden de herziene hervormingswetgeving goed die in het weekend voorafgaand werd verspreid.

De voorgestelde wetgeving zal het voor volwassenen van 18 jaar en ouder mogelijk maken om marihuana te bezitten en te cultiveren voor persoonlijk gebruik. Individuen kunnen tot 20 geregistreerde planten groeien, zolang de totale opbrengst niet meer is dan 480 gram per jaar. Medische patiënten kunnen echter aanvragen om meer dan 20 planten te mogen kweken.

Persoonlijk bezit zou worden begrensd op 28 gram, maar bezit tot 200 gram zou worden gedecriminaliseerd.

De stem van de gecombineerde commissies was 26 tegen 7.

De wetgeving kan vervolgens rechtstreeks naar de senaatsvloer gaan, of de panelen zouden het kunnen blijven bespreken en misschien een gewijzigde versie goedkeuren. Nadat het wetsvoorstel door de Senaat wordt goedgekeurd, zal het worden behandeld in de Kamer van Afgevaardigden.

Het Mexicaanse instituut voor regulering en controle van cannabis, een gedecentraliseerd orgaan dat in het kader van de maatregel is opgericht, zou worden neergezet en verantwoordelijk worden voor het reguleren van de markt en het verlenen van vergunningen voor marihuanabedrijven.

Het wetsvoorstel stelt een belasting van 12 procent voor op de verkoop van cannabis, en sommige inkomsten gaan naar een fonds voor de behandeling van middelenmisbruik.

Publieke consumptie zou toegestaan zijn, behalve in ruimtes die als 100 procent rookvrij zijn aangemerkt. Hennep en CBD zijn vrijgesteld van voorschriften die van toepassing zijn op THC-producten.

Deze vooruitgang komt ondanks het feit dat president Andrés Manuel López Obrador vorige maand heeft aangegeven dat de administratie zich richt op hervorming van medicinale cannabis, in plaats van legalisatie bedoelt voor recreatief gebruik van marihuana door volwassenen.

Ongeacht die verklaring zijn wetgevers ingesteld op het hervormen van marihuanawetten voor medische, recreatieve en industriële doeleinden.

De stemming betekent “een grote stap … in de strijd tegen geweld en de eerlijke behandeling van mensenrechten”, zei senator Julio Menchaca Salazar van de regerende MORENA-partij.

Senator Miguel Ángel Mancera van de Democratische Revolutiepartij zei dat hoewel “er nog steeds problemen zijn”, hij instemde om het wetsvoorstel vooruit te helpen “om een fundamentele stap te zetten in de recreatieve, medische en industriële regelgeving in ons land.”

Partijen in Mexico zijn verdeeld over het cannabis wetsvoorstel

Leden van de PAN-partij verzetten zich tegen het wetsvoorstel, terwijl de wetgevers van de PRI-partij zich onthouden van stemming.

Nadat het Hooggerechtshof eind 2018 oordeelde dat het verbod op marihuana voor persoonlijk gebruik ongrondwettelijk is, gingen wetgevers aan de slag met het opstellen van een breed wetsvoorstel.

Die wetgeving werd vorig jaar door de Senaatscommissies goedgekeurd vóór de deadline van de rechtbank in oktober, maar voordat deze een stem uitbracht, vroegen de wetgevers om een verlenging van de termijn en de rechtbank verleende die. Nu moeten ze eind april over het eindverbod stemmen.

Voorstanders hebben hun frustratie geuit over de herziene versie en hebben opgemerkt dat deze niet is gewijzigd om hun zorgen weg te nemen.

Ze willen de bepalingen inzake sociale billijkheid verbeteren, cannabisconsumenten beschermen en ervoor zorgen dat de markt binnenlandse boeren machtigt, vooral degenen die het meest getroffen zijn door de drugsoorlog.

“We willen nog steeds de verordening, maar deze versie voldoet niet aan de essentiële minima,” schreef de groep voor de belangenbehartiging van burgerrechten Mexico Unido.

Bronnen o.a. El Universal (EN), MarijuanaMoment (EN), MJBizDaily (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]