Home Criminaliteit Nederland gaat gebukt onder ondermijning

Nederland gaat gebukt onder ondermijning

door Team Inc.

Rotterdam-willemsbrug

Dat blijkt uit de onderwereldkaart van RTL Nieuws. Gemeenten in Zuid-Limburg lopen het grootste risico om in de greep van de georganiseerde misdaad te komen. Met 4 gemeenten in de top 10. Rotterdam staat van de grote steden bovenaan op plaats 3.

Heerlen spant de kroon als het gaat om criminaliteit en georganiseerde misdaad. Drugs- en wapenhandel zijn hier aan de orde van de dag in de voormalige mijnstad. De stad is overspoeld met onderwereld figuren. De politie telde in de eerste tien maanden van dit jaar 48 zaken van wapenhandel en 131 zaken die te maken hadden met drugshandel.

Oorzaken ondermijning

Er zijn verschillende oorzaken voor dit ondermijningssysteem waar onder- en bovenwereld met elkaar verweven zijn. Zo is zo’n vijf procent van de panden in Heerlen in bezit van een veroordeelde eigenaar en is de kans om in de drugscriminaliteit te belanden groot. Meer dan 12 procent van de huishoudens heeft problematische schulden waardoor de kans op een misstap hoog is. Dit zijn kwetsbare groepen die eenvoudig ten prooi vallen aan het criminele circuit.

Dit blijkt uit een onderwereldkaart van RTL Nieuws. De onderzoeksredactie stelde samen met criminologen en experts op het gebied van ondermijning 20 indicatoren op die relevant zijn voor het risico op ondermijning. Op basis daarvan werd een top 10 opgesteld. Op deze manier wordt geprobeerd een vaak onzichtbaar probleem beter in beeld te brengen. Waardoor bewoners, bedrijven en bestuurders alerter zijn en signalen eerder herkennen.

Meer drugscriminaliteit

Nederland geldt als belangrijke doorvoerhaven voor harddrugs binnen Europa. In deze drugshandel- en smokkel gaan miljarden om. Deze extreme bedragen van een cash industrie krijgen steeds meer vat op de samenleving. Dit geld moet witgewassen worden waardoor steeds meer malafide ondernemingen eerlijke bedrijven wegdrukken. Ook worden er steeds vaker hennepkwekerijen en drugslabs gevonden wat leidt tot brand- en ontploffingsgevaar. Van de Nederlandse grote steden is Rotterdam lijstaanvoerder op plek 3 met veel schietincidenten en explosies in en om het stadscentrum. Dat zorgt voor gevaarlijke situaties en mogelijk burgerslachtoffers.

Bron: RTLNieuws.nl (NE)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter