Staatswiet? Dacht het niet

door Team Inc.

2019-01-14-Staatswiet? Dacht het niet

Het is een van de opvallendste passages uit het regeerakkoord: er komt een experiment met gereguleerde wietteelt. Echter zijn de gestelde voorwaarden zo slecht dat veel politici en gemeenten de ‘wietproef’ vrijwel direct van tafel vegen. Zal het er in 2019 dan toch van komen?

Het beoogde wietexperiment stuit op verschillende problemen. Allereerst de gestelde periode van maximaal vier jaar. Voor bedrijven die fors willen investeren in de legale wietteelt is deze periode te kort om hun investering terug te verdienen. Daarnaast is het nog onzeker of er na deze vier jaar een vervolg komt wanneer de proef een succes blijkt.

Deelnemende coffeeshops en gemeenten

Ook voor deelnemende coffeeshops zijn er nog veel haken en ogen. Wanneer zij meedoen aan de wietproef mogen zij namelijk niets anders dan Nederlandse staatswiet verkopen. Dat betekent een fors kleiner assortiment, waardoor klanten weglopen en hun wiet elders gaan halen. En wat als de proef daarna eindigt? Dan zijn coffeeshop-eigenaren al hun handel kwijt.

En wat te denken van de 6 tot 10 gemeenten die maximaal mee mogen doen aan het experiment. Een adviescommissie meldde medio vorig jaar al dat het wietexperiment groter moet worden opgezet, wil het überhaupt kans van slagen hebben. Hoe het experiment er wel uit komt te zien, is nog steeds onduidelijk. De Tweede Kamer wacht nog altijd op een concreet kabinetsplan.

Staatswiet? Echt niet

Steden met veel coffeeshops staan op zijn zachtst gezegd niet in de rij om deel te nemen. Ook in het parlement ligt het experiment erg gevoelig. Het CDA schaart zich achter deze proef, maar niet van harte. Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg noemde cannabis eerder ‘een sluipmoordenaar’. En van Elco Brinkman, CDA-fractievoorzitter in de Eerste Kamer, is bekend dat de wietproef wat hem betreft de prullenbak in kan.

Plenair debat Wet experiment gesloten coffeeshopketen

Het plenair debat in de Tweede Kamer over de Wet experiment gesloten coffeeshopketen (34997) vindt plaats op donderdag 17 januari om 10:45. Hier wordt gesproken over de regels inzake een uniform experiment met teelt en verkoop van hennep en hasjiesj voor recreatief gebruik in een gesloten coffeeshopketen.

De nieuwste ontwikkelingen omtrent de wietproef en andere actualiteiten vind je bij Drugsinc. Lees meer over het experiment in de column van Kaj Hollemans.

 

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]