Home Gezondheid Psilocybine maakt hersenen vrij bij depressie

Psilocybine maakt hersenen vrij bij depressie

door Ties Inc.

2022-04-17-Psilocybine maakt hersenen vrij bij depressie

Psilocybine, een stof die wordt aangetroffen in paddo’s, lijkt de hersenen van mensen met een ernstige depressie vrij te maken op een manier die andere antidepressiva niet doen, zo blijkt uit een onderzoek.

De resultaten, gebaseerd op hersenscans van 60 mensen, geven aan dat psylocibine depressie op een unieke manier zou kunnen behandelen, zeggen de onderzoekers.

Hersenactiviteit bij psychedelica

Psychedelica zijn een soort hallucinogene stoffen die alle zintuigen aanspreken en iemands denken, gevoel voor tijd en emoties verandert. Daardoor kunnen ze succesvol ingezet worden bij depressie. Het kan zelfs nog meer voordelen hebben.

Antidepressiva worden vaak op dagelijkse basis ingenomen, terwijl psilocybine wellicht maar een of twee keer hoeft te worden ingenomen om hetzelfde effect te bereiken over een langere periode. Verder onderzoek bij meer patiënten is nodig om dat te bevestigen.

Terug naar het onderzoek. De resultaten, gepubliceerd in Nature Medicine, zijn afkomstig uit twee onderzoeken. In de eerste kreeg iedereen psilocybine; en in de tweede – een gerandomiseerde gecontroleerde studie – kregen sommigen het middel terwijl anderen een ander antidepressivum kregen.

Alle deelnemers kregen ook gesprekstherapieën met geregistreerde professionals in de geestelijke gezondheidszorg. Hersenscans werden gemaakt vóór de teherapie en een dag of drie weken erna. Prof Robin Carhart-Harris, senior auteur van de studie, zei: “We weten nog niet hoe lang de veranderingen in hersenactiviteit die worden waargenomen bij psilocybinetherapie duren. We moeten meer onderzoek doen om dit te begrijpen. We weten wel dat sommige mensen terugvallen. Het kan zijn dat hun hersenen na een tijdje terugkeren naar de rigide activiteitspatronen die we bij depressie zien.”

Eerdere bevindingen uit de onderzoeken lieten een vermindering van symptomen van depressie zien met de psilocybinetherapie – maar de onderzoekers wisten niet zeker hoe en waarom het werkte.

Psilocybine veelbelovend als alternatief medicijn

Nu willen ze hun theorie van veranderingen in hersenconnectiviteit testen op andere psychische aandoeningen, zoals anorexia. Een synthetische vorm van het medicijn wordt getest op mensen in proeven onder strikte medische voorwaarden, met psychologische ondersteuning van experts voor, tijdens en na de inname.

Prof David Nutt, auteur van de studie en hoofd van het Imperial College London’s Centre for Psychedelic Research, zei dat de laatste bevindingen over psilocybine opwindend en belangrijk waren. Bij depressie kunnen de hersenen vast komen te zitten in een sleur en vast komen te zitten in een bepaalde negatieve manier van denken.

Bij patiënten met depressieve klachten was tot drie weken later een verandering merkbaar na behandeling met psylocibine. De hersenen waren meer open en het brein was flexibeler en vloeiender. Dit was te zien aan de toegenomen verbindingen tussen hersengebieden wanneer patiënten werden gescand. Deze patiënten hadden meer kans op een verbetering van de stemming maanden later.

Vergelijkbare veranderingen werden niet gezien in de hersenen van mensen die werden behandeld met een standaard antidepressivum. “Dit ondersteunt onze eerste voorspellingen en bevestigt dat psilocybine een echte alternatieve benadering van depressiebehandelingen zou kunnen zijn,” zei prof. Nutt.

Lees meer op bbc.com (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter