Veel marihuanagebruikers wenden zich tot de drug voor een verrassende reden: trainings brandstof

door drugsinc

Veel marihuanagebruikers wenden zich tot de drug voor een verrassende reden: trainings brandstof

De meeste Amerikanen komen niet aan voldoende beweging – om allerlei redenen. Sommige onderzoekers hebben zich afgevraagd of een toename in het gebruik van marihuana er een van is.

“Het stereotype is het kind op de bank dat Doritos eet, en niet fysiek actief is”, zegt Angela Bryan, hoogleraar psychologie en neurowetenschap aan de universiteit van Colorado Boulder. Terwijl marihuana in meer landen in het hele land wordt gelegaliseerd, “als dat de impact van cannabis op fysieke activiteit was, zou dat een groot probleem zijn.”

Er is niet veel wetenschappelijke literatuur over de relatie tussen cannabis en lichaamsbeweging. Maar sommige onderzoeken suggereren dat mensen die marihuana gebruiken, over het algemeen lagere lichaamsmassa-indices en risico’s voor obesitas hebben dan mensen die het niet gebruiken, en een artikel uit 2015 van Bryan’s lab wees uit dat cannabis gekoppeld is aan grotere gevoelens van motivatie en genot bij lichaamsbeweging, mogelijk door het activeren van hersenbanen die betrokken zijn bij gevoelens van beloning en pijnrespons.

Nieuw onderzoek over cannabis bij beweging en sporten

Nu, in nieuw onderzoek gepubliceerd in Frontiers in Public Health, ontdekten Bryan en haar collega’s dat veel mensen wiet voor of na hun training gebruiken – en dat degenen die dat wel doen, meer geneigd zijn om meer te bewegen dan de gemiddelde Amerikaan.

De onderzoekers gaven een enquête aan 600 volwassen marihuana-gebruikers die in staten wonen waar het medicijn legaal is, waaronder Colorado, Californië, Nevada, Oregon en Washington. Het bevatte vragen over cannabisgebruik en lichaamsbeweging, ook wanneer mensen het medicijn gebruikten, of ze het gevoel hadden dat het hun training beïnvloedde en hoe zij dachten dat het de motivatie en het herstel van de training beïnvloedde.

Bryan zegt dat ze “behoorlijk geschrokken” was van de resultaten. Meer dan 80% van de respondenten gaf aan cannabis te gebruiken binnen een uur na aanvang van de training of binnen vier uur na het beëindigen van een training. (Het gebruik van marihuana na het sporten kwam iets vaker voor dan tijdens het gebruik van een training volgens de enquête.)

Veel mensen meldden dat de pot hen motiveerde om te trainen en hen te helpen meer te bewegen. Mensen die zeiden dat ze kort voor of na de training cannabis gebruikten, kregen zelfs meer fysieke activiteit dan gebruikers die zeiden dat ze geen wiet en trainingen mengden – meer dan 2,5 uur per week, vergeleken met minder dan twee uur per week.

“Een van de belemmeringen voor fysieke activiteit is dat mensen zeggen:” Ik vind het niet leuk. Het is saai. Het voelt slecht. Ik wil het niet doen, zegt Bryan. “Als cannabis voor sommige mensen helpt om meer van de activiteit te genieten, is die relatie de moeite waard om verder te bestuderen.”

Verder onderzoek naar gezondheidsvoordelen cannabis tijdens en na het sporten nodig

Maar het voorlopige onderzoek komt met kanttekeningen – en waarschuwingen. “Ik ga zeker niemand vertellen om cannabis te gaan roken, zodat ze beginnen met trainen,” zegt Bryan. Het is niet bekend of de relatie causaal is, bijvoorbeeld, en het gebruik van het medicijn als trainingshulp kan mogelijk veiligheidsrisico’s met zich meebrengen.

Cannabis kan de balans en de motoriek verstoren en de hartslag verhogen, zegt Bryan. Hoewel die bijwerkingen misschien goed zijn voor een oefening met een lagere impact, zegt Bryan dat ze gevaarlijk kunnen zijn voor trainingen met een hoge intensiteit of trainingen die veel coördinatie vereisen.

De risico’s zijn waarschijnlijk lager voor degenen die wiet gebruiken na het trainen, vooral omdat zowel THC en CBD, twee verbindingen in cannabis, aangetoond hebben dat ze de ontsteking verlagen en pijn helpen beheersen.

Maar er zijn nog steeds veel experts die niets weten over de gezondheidseffecten van cannabis. Hoewel sommige onderzoeken de met name de gezondheidsvoordelen van marihuana hebben aangetoond, waaronder een betere mentale gezondheid, pijnverlichting en nog hogere aantallen zaadcellen, suggereren andere onderzoeken dat het risico kan opleveren, waaronder cognitieve en cardiovasculaire inspanning.

Een andere reden om de bevindingen met een korrel zout te nemen: “Mensen die in staten wonen waar marihuana is gelegaliseerd, waar de studie zich uitsluitend op richtte, zijn enkele van de meest fysiek actieve in het land, dus is het logisch dat cannabisgebruikers daar veel beweging krijgen. Als mensen beide regelmatig doen, overlappen deze activiteiten soms elkaar – het is dus niet mogelijk om nu al te concluderen dat de resultaten voor elke cannabisgebruiker in de Verenigde Staten hetzelfde zijn, of om beweringen in dit stadium te doen over het vermogen van het medicijn om oefeningen te stimuleren”, zegt Bryan.

Achterhaalde stereotypen over mensen die marihuana gebruiken

Meer onderzoek, met meer mensen, is nodig in andere delen van de wereld, hoewel toekomstige studies zullen afhangen van de legaliteit van marihuana in andere regio’s. Ondanks de openstaande vragen, zegt Bryan dat de studie minstens één belangrijke mijlpaal bereikt: het geeft achterhaalde stereotypen aan over mensen die marihuana gebruiken.

“Het lijkt er niet op dat het stereotype van de luie stoner echt helemaal correct is,” zegt ze. “Je kunt eigenlijk behoorlijk lichamelijk actief zijn en cannabis gebruiken.”

Lees het volledige artikel op Time.com (EN, bron)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]