Smartdrug Modafinil ingezet door Brits leger

door Team Inc.

2022-04-18-Smartdrug Modafinil ingezet door Brits leger

Het Britse ministerie van Defensie zou in afgelopen acht jaar tot £ 800.000 uitgegeven hebben aan meer dan 12.500 doses controversiële stimulerende modafinil. Deze zouden soldaten zo’n 40 uur achter elkaar wakker houden in de strijd.

In reactie op een onderzoek naar de vrijheid van informatie van MailOnline, gaf het ministerie van Defensie toe dat het van 2013 tot 2021 meer dan 12.500 pillen modafinil had gekocht, tegen een geschatte kostprijs van maximaal £ 800.000 op basis van door NICE gepubliceerde medicijnprijzen.

Modafinil als smartdrug

Modafinil, een stimulerend middel dat wordt voorgeschreven om te voorkomen dat narcoleptica overdag in slaap vallen, heeft volgens een arts een vergelijkbaar effect als twintig koppen koffie drinken. In tegenstelling tot cafeïne heeft modafinil weinig korte termijn effecten op gebruikers, hoewel langdurig gebruik van de ‘smartdrug’ aritmie, hoge bloeddruk en een verzwakking van het immuunsysteem kan veroorzaken.

De controversiële psychostimulantia is de afgelopen twee decennia enorm populair geworden, met een groeiend aantal studenten en zakenmensen die modafinil illegaal willen kopen om hun productiviteit te verhogen.

Verboden zonder recept

De verkoop van modafinil zonder recept werd in 2016 in het VK verboden. De tabletten zijn alleen op recept verkrijgbaar voor gediagnosticeerde gevallen van narcolepsie en andere chronische slaapstoornissen. Toch suggereren rapporten dat universiteitscampussen overspoeld worden met dergelijke geestverruimende stoffen, waarbij 29 procent van de studenten toegeeft te hebben geëxperimenteerd met smartdrugs van een of andere soort, volgens een onderzoek van 2019 door studentenkrant The Tab.

Hoewel het illegaal is, is modafinil nog steeds online beschikbaar. In een rapport voor New York Magazine beschreef een analist en handelaar op Wall Street, genaamd Peter Borden, levendig de ‘freaky sensatie’ die hij kreeg nadat hij modafinil had gebruikt om zijn werkprestaties te verbeteren.

Amerikaans leger zet ook medicijnen in

Het Amerikaanse leger is al lang geïnteresseerd in het gebruik van geneesmiddelen om te voorkomen dat slaperige soldaten blunders maken op het slagveld. Zo blijkt uit een vroeg gedocumenteerd experiment op helikopterpiloten die Dexedrine, een ADHD-medicijn, gebruikten in 1995.

De bevindingen, gepubliceerd in het tijdschrift Aviation, Space, and Environmental Medicine, toonden aan dat de militaire piloten na 34 uur zonder slaap gecompliceerde manoeuvres konden uitvoeren in een simulator zonder nadelige gedrags- of fysiologische effecten.

Een in 2012 gepubliceerde Amerikaanse studie gaf Black Hawk-helikopteroperators modafinil terwijl ze een reeks vluchten en andere evaluaties uitvoerden gedurende een periode van 40 uur zonder slaap. Zij concludeerden dat de pillen de piloten in staat stelden om beter op te letten tijdens de hele beproeving.

Dr Judith Leech, medisch directeur van het West Ottawa Sleep Center in Canada: “Het is slecht om medicijnen te gebruiken om slechte redenen. Er is een reden waarom we slaperig worden. Slaap helpt de hersenen om herinneringen op te slaan en te herstellen van het werk, en helpt het lichaam zijn immuunsysteem op te bouwen. Je ontneemt jezelf die dingen als je een stimulerend middel gebruikt om het te overwinnen.”

Lees meer op dailymail.co.uk (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]