Smartshops en groothandels in smartproducten onder druk van Justitie

door Team Inc.

2020-10-03-Smartshops en groothandels in smartproducten onder druk van Justitie

“Het voorkomen en bestrijden van drugshandel heeft mijn grote aandacht,” zo staat in een brief van de burgemeester van Rotterdam en de hoofdofficier van justitie. Deze brief is een waarschuwing voor winkels, smartshops en groothandels die volgens justitie banden hebben met de illegale drugshandel. Maar waar ligt de grens en wanneer is strafrechtelijke vervolging mogelijk?

Om nog beter op te kunnen treden tegen drugshandel is op 1 januari 2019 artikel 13b van de Opiumwet uitgebreid. Na grote invallen in Utrecht en Den Haag zijn deze razzia’s nu ook aan de gang in Rotterdam. Bij verschillende groothandels in smartproducten zijn invallen gedaan. In de brief worden deze acties gerechtvaardigd met de volgende frases:

“Met de politie en het Openbaar Ministerie werk ik nauw samen, om het maken, versnijden en verhandelen van soft- en harddrugs te bestrijden. Het ondersteunen van criminelen gebeurt bijvoorbeeld door het aanbieden van producten die zorgen dat in drugs gehandeld kan worden. Hierbij kunt u denken aan goederen die gebruikt worden om drugs te vervoeren, verpakken, versnijden, verbergen of te maken.”

Er zijn volgens Justitie aanwijzingen dat in winkels en groothandels in smartproducten goederen aanwezig zijn die de drugshandel ondersteunen. De vraag rijst of er hier sprake is van intimidatie. En waar wordt de grens getrokken? Begeef je je op glad ijs als je weegschalen, geldtellers en/of verpakkingsmaterialen verkoopt?

Grote politie inval in Loosdrecht

Woensdag vond er aan de industrieweg in Loosdrecht nog een grote politie-inval plaats bij een groothandel in ‘smoke supplies’ als vaporizers, bongs, grinders, waterpijpen en smartproducten. De politie liet in een persbericht weten dat er onder andere versnijdingsmiddelen, zakjes, stempels en pijpjes gevonden zijn. Volgens de politie zou het bedrijf de productie en handel in cocaïne faciliteren. Er wordt onderzocht of het bedrijf loodsruimte zou verhuren voor criminele activiteiten.

De politie heeft geen uitspraken gedaan over eventuele aanhoudingen. Wel is de administratie in beslag genomen. De burgemeester heeft op 1 oktober een voornemen tot sluiting van het pand voor de duur van 6 maanden uitgereikt.

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]