Home Wetgeving & Legalisering Is het gebruik van snus het nieuwe roken?

Is het gebruik van snus het nieuwe roken?

door Team Inc.

2020-10-02-Is het gebruik van snus het nieuwe roken?

Waar roken tientallen jaren terug nog werd gelinkt aan classy, stijlvol, stoer en onafhankelijk is dit anno 2020 wel anders. Roken wordt steeds meer ontmoedigd door de overheid. Saaie verpakkingen, geen reclame, en verhoogde prijzen moeten rokers van de sigaret afhouden. Toch zijn er ook andere manieren om aan je nicotinetrekken te komen. Neem bijvoorbeeld het populaire snus.

Snus is een soort tabak in poedervorm en komt uit Noorwegen en Zweden. Het voordeel is dat je het niet hoeft te roken, maar op andere manieren tot je kan nemen. Met dit smartproduct omzeilt de tabaksindustrie de bestaande wetgeving en speelt in op de behoefte van de nicotineverslaafde.

Snus zonder tabak

Snus is tabak in een soort theezakje of tabletvorm. Je stopt het middel tussen de bovenlip en het tandvlees, waardoor nicotine in het bloed wordt opgenomen. Het middel is in de hele Europese Unie verboden, met uitzondering van Zweden. En dat is niet zonder reden. Omdat je het niet rookt, worden je longen gespaard. Toch is het gebruik niet zonder risico. Net als bij roken heb je een verhoogt risico op schade aan de vaten en een verhoogde bloeddruk. Ondanks het verbod verzenden Zweedse bedrijven het producten massaal naar Nederlandse consumenten.

Nu roken steeds meer ontmoedigd wordt wordt het nemen van tabaksvrije nicotine pouches steeds interessanter voor de consument. En natuurlijk voor de tabaksfabrikanten die dit product met exact die reden op de markt brachten. Door het ontbreken van tabak valt het niet onder dezelfde wet- en regelgeving. De wereldwijde markt voor nicotinezakjes wordt gewaardeerd op 620 miljoen dollar (570 miljoen euro) en verwacht dat die zal stijgen naar niet minder dan 13 miljard dollar (12 miljard euro) in 2026.

Jongeren en voetballers

Snus is populair onder jongeren en (professionele) voetballers. Het product is gemakkelijk verkrijgbaar in Nederland via verschillende webshops. Meestal hoef je alleen je leeftijd in te geven, waarna je toegang hebt tot de nicotine ‘snoepjes’. De nicotinezakjes en tabletten zijn namelijk verkrijgbaar in veel verschillende smaken. Doordat het je longen niet aantast is het middel ook populair onder professionele sporters, zoals voetballers. Voor jongeren is het grote voordeel dat het eenvoudig verkrijgbaar is, je hebt geen vieze geuren van de rook en je hoeft niet buiten te staan in de regen om een ‘peukie’ te doen. Zonder adequaat optreden van de overheid heeft snus alles in zich om uit te groeien tot het nieuwe roken. In potentie is de hype al begonnen. Net als de e-sigaret en lachgas is snus eenvoudig toegankelijk voor jongeren.

Gerelateerde artikelen

5 opmerkingen

Jansen 27 januari 2021 - 23:41

Hi, intressant stukje tekst
Ik heb even op Google gekeken en kwam andere websites tegen. Wat hun verkopen is dat nou echt snus of nicotine pouches?

Beantwoord
drugsinc 29 januari 2021 - 11:28

Beste heer/mevrouw Jansen, bedankt voor de reactie – wij raden aan in dat geval even met de desbetreffende websites contact op te nemen.

Beantwoord
Jansen 11 april 2021 - 03:59

Mooi stukje tekst!
@jansen nee het zijn wel werkelijk nicotine pouches, Zweedse snus met tabak is verboden in ons land. Nicotine pouches bevatten wel nicotine maar geen tabak. Je kan meer artikelen lezen over Zweedse snus of nicotine pouches Snus alert.

Beantwoord
Dmitry Bykov 7 juni 2021 - 15:13

Hello! My name is Dmitry. I represent “NIKOTABAKO Sp. z o.o.”.
 We are engaged in the production of nicotine pouches and chewing tobacco products.
 I want to offer You cooperation on favorable terms. We are looking for a seller in Your country, and we would like You to be our partner. Also, we would like You to see our samples.
 You might be interested in this. Can I send our commercial offer file to You?
Thanks.

Beantwoord
drugsinc 8 juni 2021 - 11:28

Hi Dmitry, you can send an e-mail to [email protected] and let us know.

Beantwoord

Laat een reactie achter