Studie: cannabisgebruik tijdens zwangerschap leidt tot gedragsverandering bij kinderen

door Team Inc.

2020-09-25-Studie: cannabisgebruik tijdens zwangerschap leidt tot gedragsverandering bij kinderen

Omdat cannabis steeds populairder wordt en steeds meer landen recreatieve wiet legaliseren, gebruiken meer vrouwen de drug tijdens de (vroege) zwangerschap. Een nieuwe studie suggereert dat die keuze mogelijk onverwachte gevolgen heeft.

Een cross-sectionele analyse van 11.489 kinderen, van wie 655 werden blootgesteld aan THC in de baarmoeder, heeft aangetoond dat cannabisgebruik tijdens de zwangerschap verband houdt met een kleine toename van psychotisch gedrag op latere leeftijd. Dit kan leiden tot agressie-, aandachts- en sociale problemen.

Hoewel het zou kunnen zijn dat vrouwen met deze gedragskenmerken vaker cannabis gebruiken tijdens de zwangerschap, bleef de relatie bestaan, zelfs wanneer andere verstorende factoren, zoals genetische aanleg, werden overwogen. Of dit verband causaal is of niet, is een andere kwestie – er zijn tenslotte veel andere factoren die de onderzoekers misschien niet hebben overwogen – maar in de context van ander onderzoek is het een interessante link die verder onderzoek waard is.

Endocannabinoïde receptoren

Diermodellen suggereren dat THC – de psychoactieve stof in cannabis – werkt via endocannabinoïde receptoren in de zich ontwikkelende hersenen. Deze verschijnen pas na vijf of zes weken na de zwangerschap in de menselijke foetus. Vaak de periode dat vrouwen door hebben dat ze zwanger zijn.

Kinderen die waren blootgesteld aan thc voordat een moeder kennis had van de zwangerschap, maar niet daarna, vertoonden geen verschillen met die kinderen die helemaal niet waren blootgesteld. Dit ondersteunt verder het idee dat endocannabinoïde receptoren een rol kunnen spelen bij de ontwikkeling van kinderen. Verschillende andere bewijzen toonden aan dat prenatale blootstelling aan cannabis wordt geassocieerd met een verminderde aandacht spanne en bepaalde gedragsproblemen bij kinderen.

Hoewel onderzoek naar de gezondheidseffecten van cannabis meer op gang komt, blijven data over cannabisgebruik tijdens de zwangerschap nog ver achter. En dat kan onbedoeld schadelijk zijn voor de volgende generatie. Een onderzoek uit 2019 onder meer dan 450.000 zwangere vrouwen wees uit dat het gebruik van cannabis tussen 2002 en 2017 meer dan verdubbeld is tot 7 procent. Het is nu de meest populaire drug onder zwangere vrouwen.

Cannabis tegen misselijkheid

Cannabis wordt naar verluidt gebruikt om misselijkheid en braken in het begin van de zwangerschap te behandelen, maar er zijn weinig aanwijzingen of dit echt werkt of dat het veilig is. Totdat we die antwoorden hebben, zeggen onderzoekers dat artsen mensen moeten ontmoedigen om cannabis te gebruiken tijdens de zwangerschap. Er zijn aanwijzingen dat THC-concentraties bij de foetus kunnen verschillen, afhankelijk van of de moeder één keer per maand of één keer per dag gebruikt. Maar de dosering van wiet tijdens de zwangerschap en de timing van de blootstelling is nog helemaal niet bestudeerd. Ook hebben onderzoekers de verschillen tussen het gebruik van edibles en het roken of verdampen nog niet goed onderzocht. Daardoor is er op dit moment nog geen veilige vorm van cannabisgebruik tijdens de zwangerschap of het geven van borstvoeding bekend.

Gezondheidsrisico’s voor het kind

De mogelijke risico’s hebben ertoe geleid dat het American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) en de American Academy of Pediatrics beide afraden om cannabis te gebruiken tijdens de zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding. Zelfs de Amerikaanse Surgeon General raadt cannabisgebruik tijdens de zwangerschap af. “THC wordt tot zes dagen na het laatste geregistreerde gebruik in de moedermelk aangetroffen. Het kan de ontwikkeling van de hersenen van de pasgeborene beïnvloeden en resulteren in hyperactiviteit, een slechte cognitieve functie en andere gevolgen op de lange termijn.”

Lees meer op sciencealert.com (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]