Home Cannabis Cannabis in Frankrijk? Franse overheid peilt binnenkort via online-enquête de publieke opinie

Cannabis in Frankrijk? Franse overheid peilt binnenkort via online-enquête de publieke opinie

door drugsinc

Franse overheid peilt binnenkort via online-enquête de publieke opinie over cannabis in Frankrijk

Franse parlementsleden hebben een initiatief gesteund dat er bij de regering op aandrong een openbare vragenlijst over cannabis in Frankrijk te lanceren, bedoeld om het standpunt van het land over recreatief cannabisgebruik te peilen.

Er wordt gemeld dat de Franse regering van plan is een online enquête op te zetten om “de publieke opinie over cannabis in Frankrijk beter te begrijpen” over recreatief cannabisgebruik. De petitie, die vijf of zes vragen zou bevatten, zal naar verwachting de komende weken live gaan op de website van het parlement.

Robin Reda, de parlementslid achter het project, vertelde dat de petitie maar een maand beschikbaar zou zijn en dat de resultaten in maart of april zouden worden gepubliceerd. Zoals de kranten aangeven, zal de groep achter het initiatief ook haar bevindingen over medicinaal cannabisgebruik in het land afronden.

De stap komt nadat Frankrijk in strijd was met de EU-wetgeving door het verbod op sommige geïmporteerde CBD-producten.

Ondertussen gaat in maart een proefprogramma voor medicinale cannabis van start, dat tot doel heeft ongeveer 3.000 Franse patiënten te voorzien van medische bereidde producten gebaseerd op de plant. De regeling was oorspronkelijk bedoeld voor vorig jaar, maar is uitgesteld vanwege beperkingen als gevolg van de Covid-19-pandemie.

Hoewel recreatief cannabisgebruik sinds de jaren zeventig in heel Frankrijk illegaal is, is medisch gebruik in wezen toegestaan ​​voor een beperkte selectie van aandoeningen. Maar zoals wereldwijd het geval is, hebben wettelijke beperkingen weinig gedaan om het recreatieve gebruik van cannabis in het land te beteugelen.

Volgens sommige rapporten is het recreatief gebruik enorm gestegen sinds het begin van de coronaviruspandemie. Cannabis in Frankrijk wordt naar schatting door meer dan vijf miljoen mensen minstens één keer per maand gebruikt. Aangenomen wordt dat cannabis in Frankrijk, naast Spanje, nu de hoogste percentages cannabisgebruikers in Europa heeft.

Een expert meldt dat er een tamelijk efficiënt thuisbezorgsysteem is opgezet. Begin jaren 2010, zegt hij, genoten vooral mensen uit de grote steden, zoals Parijs, van deze diensten. Nu is het overal: klanten zijn zowel in steden als in kleine landelijke nederzettingen te vinden.

Thuisbezorgingsnetwerken voor cannabis in Frankrijk breiden zich uit

Thuisbezorgingsnetwerken voor cannabis in Frankrijk breiden zich uit
Thuisbezorgingsnetwerken voor cannabis in Frankrijk breiden zich uit (afb)

Hoewel het onwaarschijnlijk is dat de resultaten van dit overheidsenquête zullen leiden tot directe veranderingen in het drugsbeleid, hoopt men dat de bevindingen zullen worden gebruikt om toekomstige debatten over de hervorming van cannabis in Frankrijk te informeren.

Bronnen o.a. 420Intel (EN), Canex (EN), Liberation (FR), TheConnexion (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter