Kan cannabis antibioticagebruik in de dierindustrie verminderen?

door Team Inc.

2022-06-18-Kan cannabis antibioticagebruik in de dierindustrie verminderen?

Thailand – Het begon allemaal toen Ong-ard Panyachatiraksa, een boerderijeigenaar in het noorden van Thailand die een vergunning heeft om medicinale cannabis te kweken, zich afvroeg wat hij moest doen met de vele overtollige bladeren die hij had verzameld. Hij voerde ze aan zijn kippen en het effect was verbazingwekkend.

Ook academici van de Universiteit van Chiang Mai waren nieuwsgierig. Sinds afgelopen januari hebben ze 1.000 kippen bestudeerd op de biologische boerderij van Ong-ard in Pethlanna, in Lampang, om te zien hoe de dieren reageerden toen cannabis door hun voer of water werd gemengd.

De resultaten zijn veelbelovend en suggereren dat cannabis kan helpen om de antibiotica in de dierindustrie te verminderen, volgens Chompunut Lumsangkul, een assistent-professor aan de afdeling dier- en waterwetenschappen van de Universiteit van Chiang Mai, die het onderzoek leidde.

Welke invloed heeft cannabis op kippen?

Chompunut observeerde de kippen om te zien welke invloed cannabis had op hun groei, kwetsbaarheid voor ziekten en om te zien of hun vlees en eieren van andere kwaliteit waren, of dat ze cannabinoïden bevatten. De dieren kregen de plant in verschillende dosis en in verschillende vormen – sommigen kregen water dat gekookt was met cannabisbladeren, terwijl anderen voer aten dat was gemengd met gekneusde bladeren.

Er werd geen abnormaal gedrag waargenomen bij de kippen, zei Chompunut: De niveaus van tetrahydrocannabinol (THC), de psychoactieve stof van de plant die mensen een high doet voelen, en cannabidiol (CBD), een stof die gebruikers geen high geeft, in de bladeren varieerden van 0,2 tot 0,4%. “Ik probeer het geschikte niveau voor hen te vinden dat zou kunnen helpen om de immuniteit en prestaties te verbeteren zonder slechte effecten te ervaren”, zei Chompunut.

De resultaten moeten nog worden gepubliceerd, maar Chompunut heeft positieve signalen waargenomen. Kippen waarvan het voer met cannabis was aangevuld , hadden minder vaak last van aviaire bronchitis en de kwaliteit van hun vlees – beoordeeld aan de hand van de samenstelling van eiwit, vet en vocht, evenals de malsheid ervan – was ook superieur.

Bron: theguardian.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]