Topbasketbalster krijgt 9 jaar cel voor smokkel van cannabisolie

door Team Inc.

2022-08-05-Topbasketbalster krijgt 9 jaar cel voor smokkel van cannabisolie

De Amerikaanse Brittney Griner werd tot 9 jaar cel veroordeeld in Moskou voor het smokkelen en bezitten van cannabisolie, een in Rusland verboden middel. Ook kreeg de 31-jarige topsportster nog een boete opgelegd van zo’n €16.000. Griners advocaten gaan in beroep en Biden eist onmiddellijke vrijlating van de Amerikaanse burger.

Aanvankelijk eiste de aanklager 9,5 jaar cel voor Griner die in februari werd opgepakt in Moskou. Ze zou cannabisolie bij zich hebben in vullingen voor een vape.

Oliedom

Griner gaf donderdag aan dat ze fout zat, maar benadrukt dit niet opzettelijk gedaan te hebben. De basketbalster was naar Moskou gevlogen omdat ze tussen de Amerikaanse basketbalseizoenen door zou gaan spelen voor het Russische team UMMC Jekaterinenburg. ,,Het was een fout van mij, maar ik heb deze misdaad niet gepland. Ik heb nooit iemand kwaad willen doen of de wet willen overtreden. Ik hoop niet dat jullie mijn leven hier beëindigen met een veroordeling.”

Medicinale redenen voor gebruik cannabisolie

Griner – een van de beste basketbalsters ter wereld – gebruikt de olie in haar thuisland voor medicinale redenen. In de VS is een grote kentering gaande als het gaat om de decriminalisering en legalisering van cbd- en cannabisolie voor zowel recreatief als medicinaal gebruikt. Dat geldt echter niet voor veel andere landen. Zeker niet voor heet conservatieve Rusland.

Onaanvaardbaar

De Amerikaanse president Joe Biden noemde de lange celstraf voor Griner in een verklaring “onaanvaardbaar” en riep Rusland op haar onmiddellijk vrij te laten, “zodat ze bij haar vrouw, geliefden, vrienden en teamgenoten kan zijn”. Hij stelt alles in het werk om haar veilig thuis te brengen.

Gevangenenruil

Rusland zou Rusland niet zijn als er gelijk politiek bedreven werd. Mogelijk wordt Griner ‘lijdend voorwerp’ in een gevangenenruil tussen de VS en Rusland. Er is sprake van een ruil met wapenhandelaar Viktor Bout, die zijn straf uitzit in de VS. Ook Paul Wheland wordt mogelijk onderdeel van de ruil. Hij werd in 2020 opgepakt en veroordeeld tot zestien jaar cel wegen vermeende spionage.

Bron o.a. Reuters (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]