Wietexperiment: tien voor wiet

door Team Inc.

2019-08-28-Wietexperiment: tien voor wiet

Morgen is het zover. De officiële bekendmaking van de gemeenten die gaan deelnemen aan het wietexperiment in 2021. De productie van staatswiet moet de georganiseerde criminaliteit en zwarte cannabismarkt terugdringen.

De commissie Knottnerus maakt donderdag bekend welke zes tot 10 gemeenten het meest geschikt zijn voor het wietexperiment. Dat betekent dat er gemeenten afvallen, die zich ook hadden aangemeld voor de proef met staatswiet. Persbureau ANP denkt dat de commissie kiest voor Arnhem, Nijmegen, Maastricht, Breda, Almere, Tilburg, Zaanstad, Heerlen, Hellevoetsluis en Groningen.

Wiet petite

In de deelnemende gemeenten moeten alle coffeeshops straks staatswiet gaan verkopen door gecontroleerde wiettelers. Een van de criteria waardoor veel gemeenten, waaronder de vijf grootste steden, afhaakten. Ook de Knottnerus commissie trok veel voorwaarden in twijfel. Zo werd geadviseerd om veel meer dan tien gemeenten deel te laten nemen aan de proef om een goed beeld te krijgen. Echter werd dit advies niet opgevolgd. Deze tien lijkt centraal te staan in de proef want Knotnnerus adviseert maximaal tien telers. Meer telers maakt toezicht houden lastig en minder telers betekent weinig concurrentie dat ten koste kan gaan van de kwaliteit, variatie en prijs. De telers die straks hasj en cannabis gaan leveren – gewoon legaal via de voordeur – moet voldoen aan strenge voorwaarden. Het ‘groene goud’ wordt straks namelijk voorgereden bij de coffeeshops door waardetransport auto’s. Hilarisch toch?!

Variatie in de Hollandse keuken

Een ander heikel punt van de proef is de variatie aan cannabis en hasj. Het achterdeur-circuit met veel verschillende kleuren, geuren, smaken en sterktes is voor deelnemende shops namelijk van de baan. Waar Knottnerus 15 soorten wiet en hasj adviseerde denkt het kabinet aan zelfs 10 hennepvariëteiten per kweker. Telers hoeven daarbij niet in de deelnemende gemeenten gevestigd zijn. Zullen de wietsoorten straks ook namen van kabinetsleden of ministers krijgen zoals ‘Rough Rutte’ of ‘Grapperhaze’? Feit is dat het huidige achterdeur-assortiment bij veel coffeeshops veel groter is. Zo rookt 20 procent van alle stoners hasj uit het buitenland. Waarbij Marokko een van de lijstaanvoerders is. Of dezelfde kwaliteit op Hollandse bodem gekweekt kan worden? De tijd moet het leren.

Hoofdprijs

Natuurlijk mag het groene goud van de staat ook niet de hoofdprijs kosten. Dit om te voorkomen dat veel consumenten weel terugvallen op het zwarte circuit. Te laag is echter ook niet goed, omdat dat de consumptie zou kunnen stimuleren, wat de volksgezondheid natuurlijk niet ten goede komt. Knottnerus opperde om ook in te zetten op preventie. Daarin is een belangrijke rol weggelegd voor medewerkers in de coffeeshops. Denk aan advies en voorlichting over gezondheidsrisico’s en de kans op verslaving bij overmatig gebruik.

Go or no go

Met de huidige tabaksdiscussie en aversie tegen roken wordt er geadviseerd om cannabis te vapen (verdampen) omdat dat vele malen beter is dan het roken van een joint. Heb jij er al tabak van? Tot slot moet er besloten worden wanneer het wietexperiment succesvol is? Wanneer het lukt het criminele circuit in te dammen er minder sprake is van drugsoverlast, verslaving of negatieve gevolgen op de volksgezondheid door cannabisgebruik, kan je spreken over een podiumplaats voor de wietproef. De Knottnerus commissie is echter minder veeleisend. Zij vinden de proef reeds geslaagd wanneer de georganiseerde criminaliteit geen rol meer speelt in de bevoorrading van de coffeeshops.

Hoe dan?

Deze week kwam er een negatief geluid na een werkbezoek van de Nederlandse politie aan Canada, waar cannabis volledig gelegaliseerd is. Daar leek de legalisatie van de productie, verkoop en het gebruik niet direct te leiden tot het inperken van criminaliteit. De kassa wordt wel stevig gevuld, dat dan weer wel.

Lees meer op Volkskrant.nl (Bron)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]