Home Cannabis Legalisatie van cannabis leidt niet direct tot drugscriminaliteit

Legalisatie van cannabis leidt niet direct tot drugscriminaliteit

door Team Inc.

2019-08-27-Legalisatie van cannabis leidt niet direct tot drugscriminaliteit

Het legaliseren van de productie en het gebruik van cannabis leidt niet direct tot een onmiddellijke vermindering van drugscriminaliteit. Dat concludeerde een delegatie van de Nederlandse politie na een werkbezoek aan Canada dat cannabis in oktober vorig jaar legaliseerde.

Een van de belangrijkste redenen hiervoor is dat de prijs van cannabis veel lager is op de zwarte markt meldt de Volkskrant. Het legaliseren van cannabis was een van de belangrijkste verkiezingsbeloften van de Canadese premier Justin Trudeau. Hij voerde aan dat de vorige wetgeving, die bijna een eeuw oud was, niet langer effectief was. Nu wordt cannabis in Canada geproduceerd door particuliere bedrijven die een vergunning nodig hebben. Levering aan cannabiswinkels wordt uitgevoerd door overheidsorganisaties. De winkels die cannabis verkopen, kunnen eigendom zijn van particuliere ondernemers en de overheid.

Drugscriminaliteit

Er zijn nog geen aanwijzingen dat dit nieuwe cannabissysteem leidt tot minder criminaliteit volgens Pieter Tops, hoogleraar openbaar bestuur aan de Universiteit van Tilburg en docent aan de Politieacademie. “Vooralsnog valt nog te bezien of het juridische systeem in Canada de macht en de omvang van het illegale systeem zal inperken.”

Nederland werkt aan een experiment met gereguleerde cannabisteelt. In totaal hebben 26 gemeenten zich aangemeld voor het experiment, waarvan zes tot tien zullen worden gekozen om deel te nemen. Een commissie die heeft meegeholpen bij het opzetten van het experiment zal adviseren welke gemeenten deelnemen. Grote steden als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven nemen niet deel aan de proef.

Lees meer op nltimes.nl (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter