Zwitserland lanceert Europa’s eerste proefprogramma voor cannabisverkoop

door Team Inc.

2022-08-23-Zwitserland lanceert Europa's eerste proefprogramma voor cannabisverkoop

Zwitserland wordt het eerste Europese land dat een proefprogramma voor de verkoop van cannabis start om de effecten van legalisering van cannabis te bestuderen.

Het zogenaamde Weed Care-pilotprogramma gaat officieel van start op 15 september en zal naar verwachting twee en een half jaar duren en eindigen in maart 2025. Het programma omvat 370 deelnemers, gevestigd in Basel.

Proefprogamma in Basel

De deelnemers aan het proefprogramma zijn ouder dan 18 jaar, wonen in het kanton Basel-Stadt en zijn al cannabisconsumenten. Gedurende het hele onderzoek worden de deelnemers regelmatig gevraagd naar onder meer hun cannabisconsumptiegedrag en lichamelijke en geestelijke gezondheid.

“De eerste onderzoeksvraag is of het verbruik verandert – of er nu meer, minder of hetzelfde wordt geconsumeerd”, zegt Regine Steinauer, hoofd van de verslavingsafdeling van de Universiteit van Basel, zoals gerapporteerd door Euronews. Ze voegde eraan toe dat de studie ook zou onderzoeken of de mentale en fysieke gezondheid verandert wanneer cannabis in apotheken wordt geconsumeerd.

Deelnemers kunnen op vertoon van hun identiteitsbewijs vier soorten cannabisproducten en twee soorten op hasj gebaseerde producten kopen bij de negen apotheken die aan het onderzoek deelnemen. Apotheken zullen op cannabis gebaseerde producten verkopen van CHF 8 (ongeveer $ 8) tot CHF 12 (ongeveer $ 12) per gram, een prijs die wordt bepaald door de huidige gang van zaken op de illegale markt. Het THC-gehalte van gedroogde bloemen varieert van 5% tot 17%, terwijl hasjproducten een THC-gehalte tussen de 13% en 20% bevatten.

Cannabisvoorschriften

Deelnemers aan de proef kunnen in apotheken verpakkingen van 5 gram kopen en cannabisproducten alleen in privékamers consumeren. Aangezien de huidige wet het bezit van maximaal 10 gram cannabis niet bestraft, kunnen deelnemers maximaal twee pakjes per aankoop kopen.

Volgens het Zwitserse Federale Bureau voor Volksgezondheid (FOPH) heeft het proefprogramma tot doel de kennis van de voor- en nadelen van gecontroleerde toegang tot cannabis te vergroten en een wetenschappelijke basis te bieden om cannabis voor volwassenen in het land te legaliseren. FOPH keurde op 19 april het proefprogramma voor de verkoop van cannabis goed, en het zal gezamenlijk worden uitgevoerd door de Universiteit van Basel, de Universitaire Psychiatrische Klinieken en het Ministerie van Volksgezondheid van het kanton Basel-Stadt.

Tenminste 200.000 actieve gebruikers

Lukas Engelberger, medisch directeur van de gezondheidsafdeling van Basel, zei in een Facebook-bericht dat het in Basel gevestigde proefproject voor de verkoop van cannabis het eerste in het land is. Andere Zwitserse steden werken echter aan een soortgelijk programma. “Daar ben ik blij mee. Ik zou natuurlijk liever hebben dat we helemaal geen cannabis gebruiken, met alle risico’s en nadelen van dien. We moeten echter stellen dat het huidige verbodsregime niet heeft geleid tot een daling van de consumptie Het is daarom juist en belangrijk om nieuwe regelgevingsmodellen te testen”, schreef hij.

Op 15 mei 2021 werd een wijziging van de federale wet op verdovende middelen van kracht, waardoor proeven met de gecontroleerde verkoop van cannabis voor volwassenen in Zwitserland mogelijk werden, hoewel beperkt in termen van tijd en ruimte. Ondanks dat het illegaal is, schat de FOPH dat er ten minste 200.000 volwassen actieve gebruikers van cannabis in het land zijn.

Tegen legalisatie

Zwitserland hield in 2008 een referendum om de consumptie, aankoop en teelt van cannabis voor persoonlijk gebruik te legaliseren. Ongeveer 63% van de Zwitserse burgers stemde echter tegen het voorstel. Op 1 augustus 2022 legaliseerde Zwitserland de toegang tot medicinale cannabis volledig op doktersrecept en stond het de export van medicinale cannabisproducten voor commerciële doeleinden toe.

Een studie uitgevoerd door de Universiteit van Genève en het adviesbureau EBP onthult dat de cannabisindustrie in Zwitserland 1 miljard CHF (ongeveer $ 1 miljard) per jaar zou kunnen genereren.

Bron: Forbes.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]