Home Cannabis Japan op weg naar cannabishervormingen

Japan op weg naar cannabishervormingen

door Team Inc.

2022-08-22-Japan op weg naar cannabishervormingen

Er is officieel geen legale toegang tot medicinale cannabis in Japan. Wat dat betreft ligt dit land – met een rijke cannabisgeschiedenis – ver achter op andere landen. CBD-producten zijn echter wel toegestaan door een maas in de wet.

Cannabis heeft eigenlijk een lange geschiedenis in Japan, die teruggaat tot de prehistorie. Vezels en hennepzaden zijn ontdekt in de overblijfselen van menselijke nederzettingen uit de Jomon-periode (10.000 v. Chr. tot 300 v. Chr.).

Cannabisgeschiedenis en Shintoïsme

Door de geschiedenis heen was hennep een wijdverbreid gewas en speelde het een belangrijke rol in het dagelijkse leven. Mensen droegen kleding gemaakt van hennep, gebruikten henneptouwen op verschillende manieren, bewerkten henneppapier, aten zaden en maakten olie. Hennepvelden waren er in overvloed in het hele land.

Naast de praktische toepassingen, werd hennep ook vereerd als heilige plant in het shintoïsme en wordt nog steeds gebruikt in verschillende ceremonies. De plant werd ook beschouwd als medicijn. Het werd vermeld in de farmacopee en voorgeschreven om onder meer astma te behandelen, pijn te verlichten en de slaap te verbeteren. Cannabistincturen en rookwaar waren op grote schaal verkrijgbaar in apotheken en werden geadverteerd in kranten.

Narcotic Control act

Dit veranderde allemaal toen Japan de Tweede Wereldoorlog verloor en de Verenigde Staten het land dwong om cannabis helemaal te verbieden, als onderdeel van de Narcotic Control Act. Japanse hennepboeren – dat waren er toen meer dan 50.000 – protesteerden. Dus de Japanse regering onderhandelde met het Amerikaanse bezettingsleger en slaagde erin cannabis te scheiden van de rest van de verdovende middelen.

Ze waren ook in staat om een ​​wettelijke vrijstelling te krijgen waarbij volwassen hennepplanten zaden werden toegestaan ​​onder de Cannabis Control Act. Deze verbodsmaatregel, uitgevaardigd in 1948, dicteert het Japanse cannabisbeleid al bijna 75 jaar zonder herziening of wijziging.

In 1948 wist niemand ter wereld dat je high werd van THC. Niemand wist dat we een endocannabinoïdesysteem in ons lichaam hadden. Niemand kende de wetenschappelijke basis voor hoe cannabis mensen kan helpen met een breed scala aan aandoeningen, die we tegenwoordig grotendeels begrijpen. De wetenschap ging vooruit. De Japanse Cannabis Control Act werd Japan simpelweg opgelegd en de Japanners volgden dit door hun ongekende respect voor autoriteit. Er lijkt echter verandering op stapel te staan.

Groei van CBD-markt

In 2013 begonnen hennep-afgeleide CBD-producten Japan binnen te druppelen. Vanwege de maas in de Cannabis Control Act zijn CBD-producten legaal om te importeren en te gebruiken zolang de fabrikant verklaart dat ze zijn geproduceerd uit volwassen hennepstengels en als ze geen detecteerbare THC bevatten. Ondanks deze absurde eis, heeft de CBD-markt een gestage groei laten zien, vooral na 2019.

Green Zone Japan, een organisatie die in 2017 werd opgericht door een Japanse arts, hielp een 6 maanden oude jongen met het Ohtahara-syndroom (vroege infantiele epileptische encefalopathie) om therapeutische doses te verkrijgen van een CBD-product dat momenteel op de Japanse markt is. De aanvallen van de jongen stopten!

Goedkeuring van Epidiolex?

Dit wekte veel belangstelling op bij Japanse gezinnen die kinderen hebben met epileptie. Hierdoor groeide het aantal klinische proeven. Het medicijn dat gepland staat voor klinische proeven is Epidiolex, farmaceutische CBD geproduceerd door GW Pharma in het VK en goedgekeurd als een behandeling voor ernstige pediatrische epilepsie in veel landen, waaronder de Verenigde Staten. De Japanse entiteit van GW Pharma, die voor dit doel is opgericht, heeft een formele aanvraag ingediend om een ​​Epidiolex-studie uit te voeren en deze is goedgekeurd door het ministerie van Volksgezondheid. Maar de klinische proef kwam langzaam van de grond.

Ja, het is alleen Epidiolex, een CBD-isolaat, en ja, het is alleen voor hardnekkige epilepsie. Desalniettemin is de erkenning door de regering van de mogelijke therapeutische voordelen van een cannabisderivaat een grote eerste stap in de richting van de legalisering van medicinale cannabis in Japan.

Onduidelijkheid over wetgeving

In januari 2021 kondigde het Japanse ministerie van Volksgezondheid aan dat het van plan was de Cannabis Control Act te herzien. Als de klinische proef met Epidiolex succesvols is, moet de wet worden gewijzigd. De hervorming zal naar verwachting worden aangepakt tijdens de gewone parlementsvergadering in 2023.

Er is veel verwarring over in een land waar het illegale gebruik van cannabis voor recreatieve en/of therapeutische doeleinden zo beperkt is (cannabisgerelateerde arrestaties in Japan bedroegen iets meer dan een schamele 5400 in 2021). Sommige mensen begrijpen gewoon niet dat het mogelijk is om cannabis medicinaal te gebruiken. Als ze horen dat medicinale cannabis legaal is in 37 staten in de VS, denken veel Japanners dat dit betekent dat artsen cannabis geven aan patiënten in ziekenhuizen.

Weer anderen hebben de indruk dat medicinale cannabis uitsluitend verwijst naar Epidiolex. Inderdaad, de meerderheid van de Japanners is zich niet bewust van het verschil tussen door de staat gerunde “medische cannabisprogramma’s” en de niet-gereguleerde landelijke hennep-afgeleide CBD-markt. Er is nog een lange weg te gaan voordat er een degelijk medicinaal cannabisprogramma is in Japan, maar de eerste stap wordt nu gezet.

Bron: www.projectcbd.org (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter