Canadese provincie experimenteert met decriminalisering van harddrugs

door Team Inc.

harddrugs

De provincie Brits-Columbia in Canada start een eerste proef om kleine hoeveelheden harddrugs te decriminaliseren. Vanaf dinsdag mogen volwassenen tot 2,5 gram heroïne en cocaïne in bezit hebben. Datzelfde geldt voor drugs als methamfetamine, fentanyl en morfine.

De federale regering van Canada gaf toestemming aan de westkust-provincie om het driejarige experiment uit te proberen. Het volgt een soortgelijk beleid als de nabijgelegen Amerikaanse staat Oregon, die harddrugs in 2020 decriminaliseerde.
Voorafgaand aan de lancering van de pilot hebben British Columbia en federale functionarissen de regels uiteengezet onder goedgekeurde vrijstelling van de Controlled Drugs and Substances Act.

2,5 gram

Hoewel bovenstaande stoffen illegaal blijven, zullen volwassenen die in het bezit zijn van minder dan 2,5 gram niet aangeklaagd of gearresteerd worden. In plaats daarvan krijgen ze informatie aangeboden over beschikbare gezondheids- en sociale diensten. Federaal minister van geestelijke gezondheid en verslavingen, Carolyn Bennett, noemde deze stap “een monumentale verschuiving in het drugsbeleid dat het bevorderen van vertrouwen en ondersteunende relaties in gezondheids- en sociale diensten verkiest boven verdere criminalisering”.

Drugspreventie

Ongeveer 10.000 inwoners zijn gestorven aan een overdosis sinds British Columbia drugs in 2016 tot een noodsituatie voor de volksgezondheid verklaarde, zeiden functionarissen. “Het decriminaliseren van mensen die gebruiken, doorbreekt de angst en schaamte die gepaard gaan met middelengebruik en zorgt ervoor dat ze zich veiliger voelen om levensreddende hulp te zoeken”, zegt Jennifer Whiteside, de Britse minister voor geestelijke gezondheid en verslavingen.

Duizenden politieagenten in de provincie hebben training gekregen over de regelwijziging, waaronder die in Vancouver, de grootste stad in de provincie. Het programma loopt van 31 januari 2023 tot en met 31 januari 2026, tenzij het wordt herroepen door de federale regering. Sommige experts hebben vraagtekens gezet bij de limiet van 2,5 g en zeggen dat het niet genoeg is om rekening te houden met de gewoonten van veel verslaafden. Er zijn enkele uitzonderingen op de regeling. De verkoop van drugs blijft illegaal. Ook het bezit van middelen op het terrein van scholen, kinderopvang en luchthavens is verboden.

Bron: BBC.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]