Home Cannabis Cannabis en psychose

Cannabis en psychose

door Team Inc.

2022-01-19-Cannabis en psychose: nieuw onderzoek

Het gebruik van cannabis wordt vaak geassocieerd met psychose. In hoeverre draagt cannabis echter bij aan schizofrenie en veroorzaakt het daadwerkelijk psychische problemen? Een recent nummer van American Journal of Psychiatry van januari 2022 bevatte nieuwe onderzoeksgegevens.

De associatie van cannabis met psychose werd voor het eerst opgemerkt door de Schotse psychiater Thomas Clouston. Dit gebeurde na een bezoek aan het gesticht in Caïro in 1896, waar bij 40 van de 253 patiënten krankzinnigheid werd toegeschreven aan hasj. Sindsdien hebben studies overtuigend de associatie van cannabis met schizofrenie-achtige psychose gedocumenteerd.

Relatie tussen cannabis en schizofrenie

Zo werden in 1987 45.750 Zweedse dienstplichtigen gevraagd naar hun drugsgebruik. Degenen die meer dan 50 keer cannabis hadden gebruikt, hadden zes keer meer kans om schizofrenie te ontwikkelen in de komende 15 jaar dan degenen die het nooit hadden gebruikt. Analyse van meerdere onderzoeksstudies toont een gemiddelde tweevoudige toename in psychotische uitkomsten voor regelmatige cannabisgebruikers en een bijna viervoudige toename voor de zwaarste gebruikers in vergelijking met niet-gebruikers. Hoewel dit slechts een associatie is tussen cannabis en schizofrenie en geen bewijs van oorzakelijk verband.

Degenen die dagelijks zeer krachtige marihuana gebruiken, bleken vijf keer meer kans te hebben om aan psychotische stoornissen te lijden dan niet-gebruikers. Uit een Nederlands onderzoek bleek dat degenen die de voorkeur geven aan cannabis met een hoog CBD-gehalte minder last hebben van psychotische ervaringen. De vraag blijft of cannabis schizofrenie veroorzaakt, schizofrenen vaker cannabis gebruiken of dat een meer fundamentele genetische aandoening het risico op zowel cannabisgebruik als schizofrenie verhoogt.

Een Canadees onderzoek schept meer duidelijkheid. Een jaarlijkse enquête onder 3.720 adolescenten toonde een duidelijk verband aan tussen de frequentie van cannabisgebruik en toegenomen psychotische symptomen. Ook een onderzoek onder 80.000 mensen in Amerika laat zien dat mensen met een cannabisverslaving een 2,5-voudige toename hebben in het aantal formeel gediagnosticeerde schizofrene psychotische stoornissen.
De causaliteit van schizofrenie door cannabisgebruik lijkt hiermee aangetoond. Het is in ieder geval duidelijk dat cannabis meer invloed heeft op het uiteindelijk ontwikkelen van schizofrenie dan omgekeerd. Toch kunnen cannabis en THC producten door de meeste volwassenen veilig worden gebruikt. Geniet met mate!

Lees meer op psychologytoday.com (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter