skip to Main Content
Menu
Coronavirus Blokkeert Routes Voor Drugshandel En Belemmert Distributie

Coronavirus blokkeert routes voor drugshandel en belemmert distributie

De Colombiaanse cocaïneproducenten hebben een tekort aan benzine dat nodig is voor de productie van de harddrug. Deze wordt normaal gesproken uit Venezuela binnengesmokkeld. Lokaal geproduceerd en gedistribueerd, is marihuana de minst aangetaste drug.

Door regeringen opgelegde beperkende maatregelen om de pandemie van het coronavirus in te dammen, verstoren alle bedrijfsketens, zelfs de illegale. Volgens een rapport van de UNODC, het VN-bureau voor misdaad en drugs, blokkeert de wereldwijde quarantaine een aantal routes voor drugshandel, wat het leven van criminelen moeilijk maakt. Gebruikers in verschillende landen hebben een tekort aan verdovende middelen.

Het rapport benadrukt hoe de illegale handel in stoffen afhankelijk is van legitieme logistieke middelen om haar activiteiten te camoufleren. ‘Drugs worden meestal verborgen en verzonden in containers of vrachtwagens die zijn geladen met legale producten’, zegt het bureau.

Pandemie verstoort illegaal geldverkeer

Niet alleen ervaart de illegale drugshandel problemen met de distributie, maar ook met het geldverkeer tijdens de pandemie. In het illegale circuit wordt veel gebruik gemaakt van ondergronds bankieren, ook wel hawala-bankieren genomen. Hier gaan naar schatting ieder jaar vele miljarden in om wereldwijd. Crimineel geld wordt op deze manier rondgepompt en gaat fysiek het land niet uit. Ondergronds bankieren laat nauwelijks papieren sporen achter en is daarom interessant voor criminelen en terroristen. Een netwerk van bankiers zorgt ervoor dat als je geld geeft, het aan de andere kant van de wereld uitbetaald kan worden. Dit systeem is volledig op vertrouwen en verrekening gebaseerd. Deze bankiers pakken een commissie van het bedrag. Omdat er zowel geld binnenkomt en uitgaat, is er sprak van balans.  Omdat de economie op zijn gat ligt en distributieketens ernstig verstoord zijn, ligt niet alleen de handel grotendeels stil, maar is deze vorm van ondergronds bankieren ook een stuk lastiger op dit moment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top