Home Cannabis Drank en drugs: sterren, tabaks- en drankgiganten investeren massaal in de legale wietbusiness

Drank en drugs: sterren, tabaks- en drankgiganten investeren massaal in de legale wietbusiness

door Team Inc.

2019-01-21-Drank en drugs: waarom sterren, tabaks- en drankgiganten investeren in de legale wietbusiness

Drank en drugs zijn hot. En dan bedoelen we niet alleen in de hit van Lil Kleine en Ronnie Flex. Steeds meer multinationals steken hun nek uit en investeren massaal in de legale wietbranche.

Met de legalisering van recreatieve cannabis in Canada in oktober 2018 steeg de vraag naar wiet spectaculair. Het Canadese Canopy Growth profiteerde van deze nieuwe groeimarkt, maar ook de grote drank- en tabaksfabrikanten zaten niet stil. Het Amerikaanse Constellation Brands investeerde maarliefst 4 miljard dollar in Canopy. Ook Altria, producent van sigarettenmerken als Marlboro en Lucky Strike, investeerde afgelopen december flink in de legale cannabissector. De Amerikaanse tabaksfabrikant stak 1,8 miljard dollar in de Canadese cannabisonderneming Cronos.

Cannabis investeerders

AB inBev investeerde onlangs 50 miljoen in wietproducent Tilray. En wat te denken van Lagunitas dat in Californië met succes het non-alcoholische cannabisdrankje Hi-Fi Hops op de markt bracht. Ook Coca cola maakt plannen om dranken op basis van cannabis te produceren, en zo zijn er nog talloze investeerders. Zo maakt ook rapper en muziekproducent Snoop Dogg slim gebruik van de nieuwe ontwikkelingen in de wiet business. Via zijn invsteringsbedrijf Casa Verde Capital, investeerde hij in de Dutchie wietbezorgingsservice en in de farmaceutische onderneming Oxford Cannabinoid Technologies.

Drank, tabak & wiet

Nu het roken van tabak in veel westerse landen sterk ontmoedigd wordt door de overheid en erg terugloopt, zijn veel tabaksfabrikanten op zoek naar alternatieve producten. De legale cannabissector lijkt een mooie groeimarkt om het bestaande assortiment uit te breiden. Tegelijkertijd neemt de legalisering van recreatieve wiet verder toe wat nieuwe kansen biedt. Wanneer we naar de alcoholindustrie kijken, valt er een daling te zien van het alcoholgebruik in Amerikaanse staten waar cannabis gelegaliseerd is. Echter biedt de legalisering van wiet wel een kans voor veel drankgiganten om een graantje mee te pikken. Want waarom geen THC-houdende drank ontwikkelen? Na alcoholvrij bier is cannabisbier misschien wel de volgende trend. Volgens onderzoek van zakenbank Cowen overschaduwt de cannabisindustrie mogelijk al in 2030 de frisdrankindustrie.

Zeepbel of gouden business

En dan is er natuurlijk nog de medische sector waar bedrijven als Bedrocan de scepter zwaaien. De succesverhalen van patiënten met chronische,medische klachten – die medicinale cannabis en cbd-producten gebruiken – zijn talrijk. Kortom, de opkomst van een volledig nieuwe, legale miljardenindustrie wereldwijd brengt veel nieuwe start-ups, overnames en samenwerkingen met zich mee. Op financieel gebied zien we een instabiele aandelenmarkt die erg schommelt. Zeker nu sommige landen en staten kampen met een chronisch wiettekort. Aan de ene kant worden er miljarden verdiend, maar er zijn ook veel start-ups en beleggers die de markt te optimistisch inschatten en hun winst als sneeuw voor de zon zien verdwijnen.

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter