Drugs regeert: Tientallen kandidaten vermoord voor de verkiezingen van 6 juni in Mexico

door Team Inc.

2021-06-12-Drugs regeert: Tientallen kandidaten vermoord voor de verkiezingen van 6 juni in Mexico

Afgelopen zondag werden de grootste verkiezingen in de geschiedenis van México gehouden. Maar dit verkiezingsproces is bezoedeld door de moord op ten minste 91 politici die plaatsvonden sinds de campagne begon in september 2020. Gewelddadige drugskartels zwaaien hier nog altijd de politieke scepter.

Deze moorden maken van deze verkiezing de op één na meest gewelddadige in de geschiedenis van het land sinds 2000. Voor politicoloog en journaliste Karina Aguilar, columniste en verslaggever van het dagblad 24 Horas, komt dit door de polarisatie die in het land bestaat. “De polarisatie in het land is enorm. De ene kant is voor president López Obrador en de andere kant tegen en geen van beide accepteert halve maatregelen. Dat heeft dit proces anders gemaakt dan andere verkiezingen’, zei Aguilar.

Drugskartels moorden en manipuleren verkiezingen

Etellekt, een beveiligingsadviesbureau gevestigd in México-Stad, heeft onlangs het zesde nummer van het rapport getiteld “Political Violence in México” uitgebracht, waarin het verhaalt over de 91 moorden die sinds september 2020 hebben plaatsgevonden. “De staten die dit seizoen het meeste geweld hebben geregistreerd zijn: Colima, Guerrero, Veracrúz en Chiapas”, zei ze. “We hebben het over zeer sterke drugskartels die de hele verkiezingen manipuleren.”
Hoewel de campagne officieel eindigde op 31 mei, waarschuwden verschillende maatschappelijke organisaties dat in de week voorafgaand aan de verkiezingen het geweld zou kunnen toenemen. Een bewijs hiervan zijn de twee meest recente moorden. René Tovar, een kandidaat voor de burgemeesterszetel van Cazones de Herrera, werd twee dagen voor de verkiezingen vermoord. Diezelfde dag werd ook Roberto Pérez Ángeles, een sympathisant van de National Action Party (PAN), vermoord in Apaseo el Grande, Guanajuato.

De wet in Mexico bepaalt dat kandidaten van elke partij om federale bescherming kunnen verzoeken als ze denken dat ze in gevaar zijn of tijdens een verkiezingsperiode worden bedreigd. De minister van Veiligheid en Burgerbescherming beoordeelt vervolgens het verzoek en verleent bescherming. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken Olga Sánchez Cordero hebben niet alle kandidaten die betrokken waren bij deze gewelddadige aanvallen een verzoek tot bescherming ingediend.

eu.azcentral.com (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]