Onderzoek: consistentie binnen cannabisproducten

door Team Inc.

2022-05-21-Onderzoek: consistentie binnen cannabisproducten

Labels als indica, sativa en hybride – die vaak worden gebruikt om de ene categorie cannabis van de andere te onderscheiden – vertellen consumenten weinig over wat er in hun product zit en kunnen verwarrend of misleidend zijn, suggereert een nieuwe studie van bijna 90.000 monsters in zes staten.

Het onderzoek, gepubliceerd op 19 mei in het tijdschrift PLOS One, vormt de grootste analyse tot nu toe van de chemische samenstelling van marihuanaproducten. Het stelt vast dat commerciële labels “niet consistent overeenkomen met de waargenomen chemische diversiteit” van het product. De auteurs pleiten nu voor een etiketteringssysteem voor cannabis.

10 jaar cannabislegalisering

“Onze bevindingen suggereren dat het heersende etiketteringssysteem geen effectieve of veilige manier is om informatie over deze producten te verstrekken”, zegt co-auteur Brian Keegan, een assistent-professor Informatiewetenschappen aan CU Boulder. “Dit is een echte uitdaging voor een industrie die zichzelf probeert te professionaliseren.”

Het jaar 2022 markeert het 10-jarig jubileum van de legalisatie van recreatieve marihuana in Colorado en Washington, de eerste twee Amerikaanse staten die gebruik door volwassenen toestaan. In die tijd is de industrie uitgegroeid tot een bedrijfstak van meerdere miljarden dollars, waarbij sativa-soorten over het algemeen worden geassocieerd met een energieke high, terwijl indica-soorten worden geassocieerd met een ontspannend effect. Toch bestaat er geen gestandaardiseerd etiketteringssysteem.

Weinig eisen aan cannabisproducten

Commerciële soortennamen zoals Girl Scout Cookies, Gorilla Glue en Blue Dream zijn er in overvloed, waardoor consumenten de indruk krijgen dat als je het op één plek koopt, je hetzelfde product krijgt, of op zijn minst hetzelfde effect, als je het ergens anders koopt.

Hoewel marketeers over het algemeen de dosering van de psychoactieve verbinding THC (tetrahydrocannabinol) en CBD (cannabidiol) op het etiket moeten vermelden, zijn ze niet verplicht informatie over andere verbindingen op te nemen, waaronder terpenen, die niet alleen de geur kunnen beïnvloeden, maar ook – via een veronderstelde synergetisch effect dat het entourage-effect wordt genoemd – het effect van het product.

Verder zijn er geen eisen gesteld aan de productnaam. “Een boer kan niet zomaar een appel oppakken en besluiten om het een Red Delicious te noemen. Een bierfabrikant kan niet zomaar willekeurig zijn product als Double IPA etiketteren. Er zijn normen. Maar dat is niet het geval voor de cannabisindustrie, “, zegt co-auteur Nick Jikomes, directeur van wetenschap en innovatie voor de e-commerce-cannabismarktplaats Leafly.com.

Chemische analyse

Om een ​​idee te krijgen hoe gelijkwaardig producten met dezelfde naam in het hele land werkelijk zijn, heeft Keegan samengewerkt met Jikomes en twee andere cannabiswetenschappers om geavanceerde datawetenschapstools toe te passen op een enorme database met chemische analyses die Leafly heeft samengesteld uit cannabistestcentra.

Na het sorteren van ongeveer 90.000 monsters uit zes staten op basis van hun cannabinoïde- en terpeensamenstelling, ontdekten de onderzoekers dat de overgrote meerderheid van de cannabinoïden in recreatieve cannabis de psychoactieve THC is. Dat is natuurlijk niet zo verrassend.

Toen ze de monsters nauwkeuriger bekeken, inclusief het terpeengehalte, ontdekten ze dat producten in drie verschillende categorieën vallen: die met een hoog gehalte aan terpenen caryofylleen en limoneen; die hoog in myrceen en pineen; en die met een hoog terpinoleen en myrceen. Deze categorieën komen niet helemaal overeen met het indica-, sativa- en hybride etiketteringsschema. “Met andere woorden,” schreven de auteurs, “het is waarschijnlijk dat een monster met het label indica een niet te onderscheiden terpeensamenstelling zal hebben als monsters met het label sativa of hybride.”

Inconsistentie binnen soorten

Hoe biochemisch vergelijkbaar zijn producten met dezelfde handelsnaam? Dat hangt af van de soort, zo blijkt uit de studie.
Sommige soorten, zoals White Tahoe Cookies genaamd, waren verrassend consistent van product tot product, terwijl andere, zoals Durbin Poison, “consistent inconsistent” waren, zei Jikomes. “Er was eigenlijk meer consistentie tussen de soorten dan ik had verwacht,” zei hij.

Uit de studie bleek ook dat de bestaande recreatieve cannabis die beschikbaar is in de Verenigde Staten vrij homogeen is, met voldoende ruimte om nieuwe rassen met verschillende chemische profielen te innoveren. Dat kan nuttig zijn voor zowel recreatief als medicinaal gebruik, zei Keegan.

Aangezien consumenten steeds vaker cannabis gebruiken voor specifieke doeleinden, zal precisie bij het etiketteren nog belangrijker worden. Het is zaak dat producten worden gecategoriseerd op basis van hun chemische samenstelling en worden geëtiketteerd met details over niet alleen hun THC en CBD, maar ook hun terpenen, flavonoïden en andere verbindingen.
“Het is alsof je cornflakesdoos alleen calorieën en vet bevat en niets anders”, zei Keegan. “Wij als consumenten moeten aandringen op meer informatie. Als we dat doen, zal de industrie reageren.”

Bron: phys.org (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]