Explosieve groei misdaad en drugscriminaliteit in Nederland

door Team Inc.

06-03-2021-Explosieve groei misdaad en drugscriminaliteit in Nederland

Er is een stijging te zien in criminaliteit. Dan gaat het voornamelijk om de grote steden in midden Nederland. Met een stijging van ruim vijftig procent als het gaat om meldingen op Meld Misdaad Anoniem. Ook cybercrime en drugshandel namen toe. Ons kleine kikkerlandje is een van de beste plekken voor grootschalige drugshandel met de beste labs ter wereld. In combinatie met de goede infrastructuur ideaal voor deze duistere industrie.

Deze specialistische labs en kennis uit het buitenland in combinatie met onze goede infrastructuur biedt criminelen de ideale omgeving. Drugscriminelen liften graag mee op bloementransporten. Drugs die veelal via de havens binnekomen worden op transport gezet en met vrachtwagens vol bloemen verder verspreid binnen Europa. Blijkt uit onderzoek van Bureau Beke. Het logistiek newerk van bloemenveilingen is erg fijnmazig. Daar maken criminelen dankbaar gebruik van. Dat geeft burgemeester Bouke Arends van de gemeente Westland aan.

Drugs tussen de tulpen

De grote drugspartijen worden in kleinere hoeveelheden verdeeld en op transport gezet. Dit zogenoemde smurfen maakt het lastig om deze drugs te onderscheppen. Verder waarschuwen internationale transportbedrijven elkaar voor controles, omdat dit onnodige vertraging oploopt. Veel controles worden op deze manier ontweken. De enorme Nederlandse transportsector is simpelweg niet te controleren. Op grote vliegvelden en in de Rotterdamse haven werken speciale teams van politie, Fiod, Douane en Marechaussee samen om drugsnetwerken op te rollen. Op de bloemenveiling schiet toezicht tekort.

De veiling, waar bijna 5 miljard euro per jaar doorheen vloeit, blijkt ook aantrekkelijk voor financiële criminaliteit. Er is sprake van witwassen, belastingontduiking en btw-fraude, schrijven onderzoekers. Zo werken malafide bloemenhandelaren met dubbele facturen om invoerbelasting te ontlopen.

Drugslabs groeien onverminderd in coronatijd

Deze financiële criminaliteit gaat vaak samen met de georganiseerde misdaad in drugs. Zelfs nu de hele wereldje in lamgelegd door het coronavirus gaat de productie van drugs onverminderd door. In 2020 werden opnieuw meer drugslabs ontmanteld dan in 2019. De stijging van synthetische drugslabs was 20 procent. Waar de politie verwachtte dat synthetische drugs als speed en xtc juist zouden afnemen door het gebrek aan feesten, nam het juist toe. De vraag is geenszins afgenomen wat inhoudt dat mensen vrolijk door gebruiken in privésferen.

Onder de Mexicanen blijven ook de crystal methlabs toenemen. Een levensgevaarlijke ontwikkeling. Niet alleen door ontploffingsgevaar van het lab en de giftige stoffen, maar ook door de grootschalige verspreiding van deze synthetische gevaarlijke drug.

Amfetamine tussen de planten

Deze week werd in een schuur van een hoveniersbedrijf een amfetaminelab aangetroffen. Naast een automatisch vuurwapen en enorme drugsketels werden drie mannen aangetroffen. Op het verwaarloosde terrein stond een gestolen camper. Nu de leegstand als gevolgd van de coronacrisis toeneemt, zal er nog meer ruimte beschikbaar komen voor drugscriminelen. Nederland is koploper als het gaat om de productie van amfetamine en xtc. In het buitengebied worden vaak grote hoeveelheden schadelijke stoffen gevonden van drugsdumpingen. Zeer schadelijk voor flora en fauna en recreanten in deze gebieden.

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]