Home Cannabis Groen licht: tien steden genoemd voor gelegaliseerd cannabis teelt experiment in Nederland

Groen licht: tien steden genoemd voor gelegaliseerd cannabis teelt experiment in Nederland

door drugsinc

Groen licht: tien steden genoemd voor gelegaliseerd cannabis teelt experiment in Nederland

Nederland – Een op de zeven Nederlandse coffeeshops zal meedoen aan een experiment waarbij voor het eerst de cannabisteelt moet worden gelegaliseerd en gereguleerd.

Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en minister van Volksgezondheid Bruno Bruins hebben donderdag de tien districten benoemd waar alle coffeeshops deelnemen aan een vierjarig experiment gericht op het beheersen van de drugsterkte en het verminderen van criminaliteit.

De vier grootste steden van Nederland, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, zullen niet deelnemen aan het experiment omdat het te moeilijk werd geacht om al hun coffeeshops op te nemen – waar cannabis wordt verkocht en gerookt.

In plaats daarvan zal de proef Arnhem, Almere, Breda, Groningen, Heerlen, Hellevoetsluis, Maastricht, Nijmegen, Tilburg en Zaanstad omvatten.

De gebieden – die een bod hadden ingediend om deel te nemen aan de proef – kregen groen verlicht door een speciale commissie voor het ‘gesloten aanbod cannabis-experiment’.

Het regeerakkoord van de regering had het proces voor vier tot tien gemeenteraden geschetst en 26 gebieden hadden aangegeven geïnteresseerd te zijn, hoewel drie zich terugtrokken.

In totaal zullen 79 coffeeshops vanaf 2021 worden bevoorraad door officieel gereguleerde cannabistelers – 14% van het totale aantal winkels in Nederland. Grapperhaus en Bruins vertelden parlementsleden echter in een briefing dat het project niet gericht is op meer tolerantie, maar op betere preventie.

“Bescherming van de gezondheid van de consument en kwetsbare groepen is topprioriteit, en het experiment zal veel aandacht besteden aan preventie en het verstrekken van informatie,” schreven ze.

‘We werken momenteel aan een preventiegerichte aanpak.’

Criminaliteit

In Nederland wordt het roken van een kleine hoeveelheid cannabis momenteel getolereerd, maar de wietteelt en kweken is illegaal – waardoor coffeeshops terecht komen in een grijs gebied waar de criminaliteit de leverancier is.

De Nederlandse politie-academicus Pieter Tops, die Canada bezocht in een politiedelegatie om lessen uit het buitenland te leren, heeft echter gewaarschuwd dat het legaliseren van cannabis de georganiseerde misdaad niet uit de handel had gehaald.

De Nederlandse proef duurt vier jaar, maar kan daarna niet worden verlengd, ook niet als het succesvol is en coffeeshops mogen geen ‘buitenlandse’ hasj verkopen – wat momenteel ongeveer een kwart van de omzet uitmaakt.

Lees ook meer op DutchNews (EN) en BBC (EN).

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter