Home Overige Hoe maak je je eigen rookbare mix van kruidenextracten?

Hoe maak je je eigen rookbare mix van kruidenextracten?

door drugsinc

Hoe maak je je eigen rookbare mix van kruidenextracten?

Kruidenextracten zijn er in alle soorten en maten. Welke vorm je ook verkiest, hangt af van jouw gewenste effecten.
Je kunt bijvoorbeeld kruidenextracten als eetbare producten gebruiken als je op zoek bent naar langdurige voordelen. De effecten van eetbare kruiden zijn tot 72 uur voelbaar.

Orale tincturen zijn een andere populaire manier om kruidenextracten te consumeren. Deze producten worden doorgaans sublinguaal (onder de tong) toegediend.
Sommige kruidenextracten zijn ook verkrijgbaar in de vorm van topicals bedoeld voor uitwendig gebruik, inhaleerbaar bedoeld voor gebruik met een verdamper, en rookwaren die je rookt zoals je een gewone sigaret zou doen.

In deze post beperken we onze focus tot rookbare kruiden. Het artikel gaat over wat rookbare kruidenmixen zijn, wat de voordelen zijn en hoe je deze producten thuis kunt bereiden.

Wat zijn rookbare kruidenmixen?

De term “rookbare kruidenmix” kan het best worden uitgelegd door de afzonderlijke woorden waaruit de zin bestaat te definiëren.

 • Rookbaar – Dat kan worden geconsumeerd door te roken.
 • Kruiden – Bestaande uit een kruid.
 • Mix – Een combinatie (in dit geval een combinatie van kruiden).

Op basis van bovenstaande indeling is een rookbare kruidenmix samengesteld met meer dan één kruid en bedoeld om te roken.

De beste rookbare kruidenmix kiezen

Rookbare kruidenmixen zijn enkele van de meest voorkomende producten die je tegenkomt als je op zoek bent naar kruidenmelanges. Het is belangrijk om je eigen due diligence uit te voeren voordat je deze producten kiest.

De belangrijkste overweging is om de specifieke ingrediënten of kruiden in de mix te controleren. Nu kunnen tal van kruiden worden gebruikt om rookbare kruidenmelanges te maken. Deze planten worden meestal geselecteerd op basis van hun therapeutische eigenschappen en algehele aroma. Sommige fabrikanten kunnen ook psychoactieve kruiden gebruiken om zich op recreatieve gebruikers te richten.

Je hebt meer controle over de specifieke kruiden die je in een rookbare kruidenmix wilt opnemen als je deze melanges thuis bereidt.

Voor zelfgemaakte rookbare melanges moet je je vooral richten op de versheid van de gebruikte grondstoffen. Bovendien moet je erop staan de specifieke plantendelen te oogsten die de hoogste medicinale waarde hebben. Deze kunnen variëren van de bast en wortels tot de bladeren, bloemen en zelfs trichomen (zoals het geval is bij cannabis).

De beste rookbare mix van kruidenextracten kiezen (afb.)
De beste rookbare mix van kruidenextracten kiezen (afb.)

Thuis rookbare kruidenmixen bereiden

Therapeutische kruiden samenstellen

Zoals we al hebben benadrukt, is de belangrijkste overweging bij het selecteren van de kruiden die in een rookbare kruidenmix moeten worden opgenomen, om te kiezen voor planten met een hoge therapeutische waarde. De mogelijkheden zijn hier vrijwel onbeperkt.

Veel voorkomende rookbare kruiden zijn toorts, munt, salie, kalotje, cannabis, kratom, om er maar een paar te noemen.

Deze kruiden versterken de krachtige geneeskrachtige eigenschappen. Sommigen van hen kunnen ook aanvullende psychoactieve vermogens bevatten. Het hangt allemaal af van de specifieke effecten die je wenst in de kruiden.

Dragerkruiden samenstellen

Ook bekend als basiskruiden, verbeteren dragerkruiden de biologische beschikbaarheid of absorptiesnelheid van de verschillende heilzame verbindingen in een kruidenmix.

De meeste therapeutische kruiden kunnen ook dienst doen als dragerkruiden. Anderen zijn onder meer gepureerde bananenextracten, gemberpoeder, gemalen muntextracten en gedroogde kokosnoot.

Assembleer aromatische kruiden

Zoals de naam al aangeeft, worden aromatische kruiden gebruikt om de smaak van je rookbare kruidenmix te versterken. Nogmaals, veel van de hierboven genoemde planten kunnen geur toevoegen aan een kruidenmix.
Maar als rookbare melanges nieuw voor je zijn, kunnen de volgende aromatische kruiden je op weg helpen;

 • Lavendel
 • Kamille
 • Pepermunt
 • Munt
 • Laurier
 • Citroenbalsem
 • rozemarijn
 • Basilicum
 • Munt
 • Ananas salie

Net als dragerkruiden, zitten aromatische kruiden ook vol met verbindingen die de algehele geneeskrachtige effecten van de geselecteerde therapeutische planten kunnen versterken.

Droog en plet de kruiden

Na het isoleren van de specifieke kruiden die je wilt gebruiken bij het maken van je rookbare kruidenmix, is de volgende stap het drogen van de kruiden.

Je kunt de kruiden dan voorzichtig pletten of breken met je vingers. Je hoeft ze echter niet tot een heel fijn poeder te malen.

Meng de drie kruidencategorieën

De volgende stap is het mengen van de drie kruidencategorieën. Er is geen standaardverhouding om hier te volgen.
De therapeutische kruiden moeten echter het dominante type zijn, gevolgd door de aromatische kruiden en dragerkruiden.

Rol tot een joint

Maak van de kruiden een sigarettenrol. Er zijn genoeg vloeitjes om mee te experimenteren.

Een traditioneel vloei papier zou voldoende zijn. Je kunt ook naar een kruidenwinkel verderop gaan en een vloei van hoge kwaliteit kopen.

Het proces zou niet moeilijk moeten zijn om te trekken. Maar als je moeite hebt om een uniforme verbinding te krijgen, aarzel dan niet om inspiratie op te doen bij YouTube-tutorials.

Steek je sigaret op en trek weg

Als alles er goed uitziet, steek dan je sigaret op en geniet van je trekjes.

Waarom mixen van kruidenextracten roken?

Er zijn verschillende gezondheidsvoordelen om van te genieten door kruidenmixen te roken. Het hangt allemaal af van de specifieke kruiden in de blend.

De volgende zijn veelvoorkomende medische aandoeningen die je kunt verlichten door kruidenmixen te roken:

 • Acute en chronische pijn
 • Ademhalingsaandoeningen zoals verstopte neus
 • Stress en angst
 • Ontstekingsaandoeningen
 • Slaapstoornissen zoals slapeloosheid
 • Lichamelijke vermoeidheid en mentale inzinking
 • Misselijkheid en overgeven
 • Toevallen en spierspasticiteit

Een ander voordeel van het roken van kruidenmelanges is dat roken relatief sneller begint. Effecten kunnen normaal gesproken binnen vijf minuten worden gevoeld.

Tot slot

Rookbare kruidenmixen bieden verschillende gezondheidsvoordelen. Sommige van deze melanges kunnen ook psychoactieve eigenschappen bevatten, waardoor ze geschikt zijn voor zowel medische als recreatieve gebruikers.

Het beste is dat kruidenmelanges vrij eenvoudig thuis te bereiden zijn. Het enige wat je hoeft te doen is de juiste ingrediënten vinden.

Onthoud echter dat roken inherente gevaren met zich meebrengt. Matiging is dus de sleutel.

Bronnen o.a. HerbalAcademy (EN), MeoMarleys (EN), ModernFarmer (EN), Rooted (EN), Weedmaps (EN), Yahoo (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter