Home Cannabis Honderden Engelse patiënten afhankelijk van dure privéklinieken voor medicinale cannabis

Honderden Engelse patiënten afhankelijk van dure privéklinieken voor medicinale cannabis

door Ties Inc.

2019-08-16-Honderden Engelse patiënten afhankelijk van dure privéklinieken voor medicinale cannabis

Honderden mensen in Engeland zijn afhankelijk van privéklinieken voor medicinale cannabis. Sinds de legalisatie in november 2018 zijn er zeer weinig of geen voorschriften voor medicinale cannabis binnen de National Health Service, de Engelse gezondheidszorg.

Dat leidt ertoe dat patiënten met aandoeningen als epilepsie en MS zijn aangewezen op privéklinieken waar zij tot £ 800 per maand betalen. De regering geeft aan te sympathiseren met gezinnen die ‘goed en moedig omgaan met deze uitdagende omstandigheden’, zo vertelt BBC.

Walgelijk

Cheryl Keen is een van de gedupeerden die heeft geprobeerd mediwiet in de Nationals Health Service (NHS) te krijgen. Dit voor haar dochter Charlotte die aan hersenschade en epilepsie lijdt. Helaas is haar verzoek twee keer geweigerd tot grote walging van haar moeder. “Er is niet gebeurd en veranderd sinds de legalisatie. Het is walgelijk dat iemand moet betalen om naar een privékliniek te gaan”, verklaart Keen tegen BBC Two.

Lange termijn effecten

Een beoordeling van de NHS eerder deze maand wees echter op een gebrek aan bewijs over de veiligheid en effectiviteit van medicinale cannabis op de lange termijn. Het National Institute of Health and Care Excellence (NICE) zei dat het geen aanbeveling kon doen over het gebruik van op cannabis gebaseerde medicijnen voor ernstige behandelingsresistente epilepsie. Dit door het gebrek aan duidelijk bewijs over de voordelen van deze behandelingen. Dit heeft geleid tot de introductie van privéklinieken.

Grow Biotech

Grow Biotech, dat ongeveer driekwart van alle in Engeland geïmporteerde medicinale cannabis verwerkt, zei dat het sinds juli meer dan 100 aanvragen voor privérecepten had ontvangen – waarvan er ongeveer 60 zijn vervuld. De nieuwe vestiging van The Medical Cannabis Clinics in Londen is nog niet geopend, maar zei dat er 162 patiënten op de wachtlijst stonden – met aandoeningen zoals epilepsie, Parkinson, posttraumatische stressstoornis (PTSS) en fibromyalgie.

Privékliniek als levenslijn

Professor Mike Barnes zegt dat privéklinieken een ‘levenslijn voor patiënten’ kunnen zijn. “Iedereen kan een afspraak maken om hierheen te komen, maar niet iedereen vertrekt met een recept voor cannabis,” zei de directeur, prof. Mike Barnes. “Er zijn enkele aandoeningen waarvoor er goed bewijs is dat cannabis nuttig is, dus je moet een van die aandoeningen hebben – zoals pijn, angst of misselijkheid en ziekte bij chemotherapie of epilepsie.”

De kliniek zegt dat er consultaties worden uitgevoerd om ervoor te zorgen dat potentiële patiënten alle redelijke goedgekeurde medicijnen voor hun aandoeningen hebben geprobeerd en ‘het einde van de behandelingsroute’ hebben bereikt. Voorschriften kosten tussen de £ 600 en £ 800 per maand, maar prof. Mike Barnes verwierp elke suggestie dat de kliniek patiënten uitbuitte. “Dit is de enige manier waarop patiënten met een ernstige behoefte toegang kunnen krijgen tot dit geneesmiddel”, zei hij.

Valse hoop

Uit rapport van de Gezondheids- en Sociale Zorgcommissie vorige maand blijkt dat de hoop van patiënten en families onterecht was gewekt toen artsen cannabis mochten voorschrijven. Labour-parlementslid Ben Bradshaw, die zitting heeft in de commissie, vertelde BBC News dat de regering hierin tekortschoot. “Sinds de legalisatie is het alleen maar moeilijker geworden voor mensen om medicinale cannabis te verkrijgen. De regering moet dit nu rechtzetten door de belofte, die aan de patiënten is gedaan, na te komen.”

Ministerie van Volksgezondheid

Het ministerie van volksgezondheid zei in een verklaring: “Ter ondersteuning van artsen die deze producten voorschrijven, hebben we het National Institute of Health and Care Excellence (NICE) gevraagd om aanvullende klinische richtlijnen te ontwikkelen en werken we samen met Health Education England om aanvullende training te geven. De beslissing om op cannabis gebaseerde producten, voor medicinaal gebruik, voor te schrijven is een klinische beslissing. Voorgeschreven door gespecialiseerde ziekenhuisartsen in overleg met patiënten en families, rekening houdend met de geldige, klinische richtlijnen.”

Lees meer op bbc.com (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter