Interessant voor ons allemaal: De verbazingwekkende voedingswaarde van hennep

door drugsinc

Interessant voor ons allemaal: De verbazingwekkende voedingswaarde van hennep

Wat we eten en hoe het wordt gewonnen, speelt steeds meer op ons geweten. Zowel om gezondheids- als milieuredenen zijn meer van ons gretig op zoek naar voedzame en duurzamere alternatieven voor onze dieet wesnen. Er is één plant die het potentieel heeft om te voldoen aan de eisen van zowel voeding als duurzaamheid: hennep.

Hennep wordt al decennia lang gestigmatiseerd dankzij de onwankelbare associatie met marihuana. Vaak gebundeld met zijn psychoactieve neef, worden de milieu- en voedingswaarden van hennep vaak over het hoofd gezien. Het meest voedzame deel van de plant is het zaad – dat alleen kan worden gegeten of gebruikt om melk en olie te maken. Hennepzaadolie moet niet worden verward met CBD-olie, een geconcentreerde olie van de plant.

Hennepvoeding

Eiwit

Vleesvrije en veganistische diëten worden vaak bekritiseerd omdat ze zogenaamd niet alle essentiële voedingsstoffen leveren. Dit verwijst meestal naar een gebrek aan eiwittoevoer, omdat bekend is dat het menselijk lichaam eiwitten uit vlees beter opneemt uit plantaardige eiwitten. Dit komt echter door de ‘fytaten’ die in planten worden aangetroffen, die de eiwitopname kunnen verstoren.

Hennep bevat ook alle 10 essentiële aminozuren (eiwitten). Dit is zeldzaam in een plantaardige voedselbron en de afwezigheid van fytaten betekent dat het lichaam deze eiwitten effectief opneemt.

Gezonde vetten

Hoewel vis wordt beschouwd als de meest effectieve bron van omega-3-vetzuren, bevat hennep ook tal van essentiële vetzuren. In vergelijking met vis is de opname van omega-3 uit hennep vrij laag. Het is echter een geweldige bron van andere vetzuren die worden omgezet in belangrijke biologische chemicaliën. Dit maakt het een uitstekende bron van deze voedingsstoffen voor mensen die geen vis eten.

Vitamines en mineralen

Hennep is niet alleen een uitstekende bron voor essentiële vetzuren en eiwitten, het bevat ook een gezonde dosis vitamines en mineralen. De plant bevat veel vitamine E, wat helpt bij het behouden van een gezonde huid en haar, en ijzer, dat essentieel is voor gezond bloed.

Andere nuttige voedingsstoffen

De plant bevat verbindingen die fytosterolen worden genoemd en die zijn nuttig bij het verlagen van het cholesterolgehalte. Bovendien zijn hennepzaden een geweldige bron van magnesium – een essentiële voedingsstof die een rol speelt bij meer dan 300 enzymatische reacties in het lichaam.

Hennep opnemen in je dieet

Hennepzaden kunnen op zichzelf worden gegeten, als onderdeel van een salade, in brood gebakken of geperst voor hun olie. Je kunt verschillende vormen van de plant kopen bij gezondheidswinkels en natuurlijk online.

Hennepolie

Hennepolie is een van de meest gebruikte voedingsproducten die van de plant worden gemaakt. Het kan onder andere worden gebruikt voor saladedressings en om sauzen te maken. Het wordt echter aanbevolen om hennepolie niet te gebruiken om te frituren, omdat dit de vetzuren kan aantasten en ze kan omzetten in verzadigde vetten. (Dit gebeurt meestal pas als de temperatuur hoger is dan 200 ° C).

Hemp Milk

Gemaakt van hennepzaadolie, water en zoetstoffen, is hennepmelk een geweldig zuivelvrij alternatief. Het is niet alleen gezonder dan zuivelmelk, omdat het minder verzadigde vetten bevat, het is ook een geweldige bron van een gevarieerder scala aan voedingsstoffen.

Bronnen o.a. Canex (EN), SelfHacked (EN), TheHealthy (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]