Dodelijke combinatie: auto-ongelukken onder invloed van cannabis en alcohol meer dan verdubbeld

door drugsinc

Dodelijke combinatie: auto-ongelukken onder invloed van cannabis en alcohol meer dan verdubbeld

Nu cannabis een meer geaccepteerd onderdeel van de samenleving wordt, blijkt uit een nieuwe studie dat het een dodelijke invloed heeft op de verkeersveiligheid. Onderzoekers uit de Verenigde Staten en Canada hebben ontdekt dat het aantal doden door auto-ongelukken waarbij cannabis betrokken is de laatste jaren enorm stijgt. De kans op deze sterfgevallen waarbij zowel cannabis als alcohol betrokken is, is zelfs nog groter.

Over een periode van 19 jaar blijkt uit het onderzoek dat het aantal sterfgevallen door auto-ongelukken waarbij cannabis betrokken was, meer dan verdubbeld is in de Verenigde Staten – van negen procent in 2000 tot 21,5 procent in 2018. Het percentage sterfgevallen waarbij zowel alcohol als marihuana betrokken was, steeg van 4,8 naar 10,3 procent gedurende die tijd.

Het team van Boston Medical Center, Boston University en de University of Victoria voegt toe dat slachtoffers van marihuana-gerelateerde crashes een 50 procent hogere kans hadden om tegelijkertijd alcohol in hun systemen te hebben. Hoewel voorstanders van de legalisering van cannabis beweren dat mensen toelaten om de drug openlijk te gebruiken, ervoor zorgt dat het gebruik van andere middelen (zoals alcohol) zal verminderen, lijkt het tegenovergestelde te gebeuren zeggen onderzoekers.

“Er is vooruitgang geboekt bij het verminderen van het aantal sterfgevallen als gevolg van rijden onder invloed van alcohol, maar onze studie suggereert dat de betrokkenheid van cannabis deze inspanningen op het gebied van de volksgezondheid zou kunnen ondermijnen”, zegt senior auteur Timothy Naimi, MD, MPH, een adjunct-professor aan de Boston University Schools of Medicine en Public Health en de directeur van het Canadian Institute of Substance Use Research, in een persbericht.

Op dit moment blijkt uit schattingen dat bijna 40 procent van alle dodelijke ongevallen in Amerika verband houdt met alcohol. Ongeveer 30 procent van de dodelijke ongevallen bij ongevallen betreft drinken boven de wettelijke limiet voor bestuurders. Het team ontdekte dat cannabisgebruik ook een risicofactor in deze combinatie met alcohol, zelfs op niveaus binnen de wettelijke limiet.

Geven marihuana-tests wel een nauwkeurig beeld inzake deze dodelijke ongelukken?

Als het gaat om rijden onder invloed, zeggen onderzoekers dat automobilisten die marihuana gebruiken niet alleen zichzelf in gevaar brengen, maar ook hun vrienden. Uit het onderzoek blijkt dat auto-ongelukken waarbij cannabis betrokken is, meer kans hebben om de dood van een passagier tot gevolg te hebben. Bij deze ongevallen waren ook vaker mensen jonger dan 35 jaar betrokken dan bij ongevallen zonder cannabis.

Ondanks de resultaten merken de auteurs van de studie op dat het testen op marihuana-intoxicatie nog steeds een onnauwkeurige wetenschap is. Dit maakt het moeilijk voor ambtenaren om te weten hoe lang geleden bestuurders cannabis gebruikten voordat ze de weg op gingen en ook hoeveel rol het speelde bij het dodelijke ongeval.

“Onze testmethoden voor cannabis blijven niet optimaal en individuen kunnen weken nadat ze het hebben geconsumeerd positief testen op cannabis”, zegt hoofdauteur Marlene Lira, MPH, een epidemioloog bij het Boston Medical Center. “We kunnen echter zeggen dat dodelijke slachtoffers van ongevallen met cannabis waarschijnlijk ook alcohol hebben genomen, zelfs als we het exacte niveau van cannabis niet weten.”

“Het komt erop neer dat we veel werk te doen hebben om het aantal doden en gewonden als gevolg van rijden onder invloed van alcohol, cannabis en andere middelen te verminderen”, voegde ze eraan toe.

Bronnen o.a. AJPH (EN), Canex (EN), Healthing (EN), StudyFinds (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]