Home DrugsPsychedelica Wat is het verschil tussen paddo’s en truffels?

Wat is het verschil tussen paddo’s en truffels?

door Ties Inc.

2021-11-09-Wat is het verschil tussen paddo’s en truffels?

Ondanks wat veel mensen denken zijn er maar kleine verschillen tussen paddenstoelen en truffels. Dit komt door dat ze allebei dezelfde psychoactieve verbindingen bevatten.

Als we het over paddo’s hebben, bedoelen we paddenstoelen die de werkzame stoffen psilocine, psilocybine en in mindere mate, baeocystine bevatten. Een paddenstoel is eigenlijk het haam van bepaalde soorten schimmels die onder de grond groeien en stelsels van schimmeldraden vormen. Dat netwerk van schimmeldraden wordt mycelium genoemd.

De paddenstoel geeft sporen af waaruit nieuwe schimmeldraden groeien. Deze krijgen knopjes waaruit weer nieuwe paddenstoelen ontstaan. Wanneer de omstandigheden slecht zijn – bijvoorbeeld door gebrek aan zuurstof of voedingsstoffen – verdikken de schimmeldraadjes, ook wel sclerotium. Ze slaan dan voedsel en vocht op als reserve om later te kunnen groeien.

Paddo versus truffel

De verschillen tussen paddo’s en truffels beginnen in het groeistadium. Je oogst ze vervolgens op een andere manier, omdat ze op verschillende plekken groeien. Paddo’s ontwikkelen zich boven de grond en truffels ondergronds.
Het is ook goed om te weten dat truffels eigenlijk geen echte ‘truffels’ zijn, maar zogenaamde ‘sclerotia’ – een verzamelnaam voor bepaalde schimmels die wel vergelijkbaar zijn met paddenstoelen, maar dus geen échte paddenstoelen zijn. Paddo’s en truffels verschillen aanzienlijk in het vochtgehalte dat ze bevatten, bij truffels is dit 5-10% en bij paddo’s tot zo’n 90%.

Of er verschil zit in sterkte tussen paddo’s en truffels, daar verschillen de meningen over. Wel is het zo dat de aanwezige werkzame stoffen in truffels consistenter zijn dan in paddo’s. Bij paddo’s maakt het erg uit wanneer je ze precies oogst en kan er uit de zelfde kweek in de ene paddo meer psilocybine zitten dan in een andere paddenstoel. Bij truffels is dit niet het geval en kun je ervan uit gaan dat de concentratie werkzame stof in alle truffels vrijwel gelijk is. In veel Europese landen is de verkoop van paddo’s illegaal, terwijl truffels gewoon legaal in de smartshop liggen.

Bron o.a. jellinek.nl (Bron, NE)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter