Is er een veiligere manier om cannabis te roken? Een vergelijking van de methodes.

door drugsinc

Is er een veiligere manier om cannabis te roken? Een vergelijking van de methodes.

Als je op zoek bent naar de gezondste manier om cannabis te roken, houd er dan rekening mee dat iedere methode wel voor en nadelen heeft. Er is geen volledig “veilige” manier om dit te doen, zelfs niet met de puurste, meest pesticidevrije toppen. Cannabisrook bevat veel van dezelfde gifstoffen en kankerverwekkende stoffen die tabaksrook ook bevatten.

Er zijn echter methoden die iets minder schadelijk kunnen zijn dan andere. In dit artikel staat hoe de verschillende methoden zich verhouden, plus enkele rookvrije alternatieven om te overwegen.

Vapen of niet vapen?

De gevaren van het inademen van rook zijn bekend, dus het is niet verrassend dat veel mensen aannemen dat vapen het gezondere alternatief is voor roken. Zo eenvoudig is het helaas niet.

Er zijn aanwijzingen dat vapen ernstige gezondheidseffecten kan hebben. Een groot deel van de zorg komt van het inademen van vitamine E-acetaat, een chemisch additief dat wordt aangetroffen in veel dampproducten die tetrahydrocannabinol of THC bevatten.

Het additief is in verband gebracht met duizenden gevallen van e-sigaret of vapen, productgebruik-geassocieerd longletsel (EVALI) en overlijden, volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Dit risico lijkt echter alleen te gelden voor dampconcentraten, niet voor de bloem. Een onderzoek uit 2006 suggereert dat het vapen van echte cannabis, niet van concentraat, minder schadelijk is voor je luchtwegen dan roken. Toch is het onderzoek naar het vapen van cannabis nog beperkt.

Naast longgezondheid is er ook een kwestie van potentie. Mensen die cannabis verdampen, melden dat ze sterkere effecten ervaren – ongeacht de hoeveelheid THC in het product – dan wanneer ze cannabis roken.

Filtert de bong niet de slechte dingen uit?

Misschien een heel klein beetje, maar lang niet genoeg om veel verschil te maken. Bongs bieden een soepelere trek omdat je niet de droge hitte krijgt van het roken van cannabis in een joint. Hoewel het minder hard aanvoelt als je inademt, geldt er voor de opname door je longen geen verschil.

Hoe zit het met joint en blunts?

Beide hebben nog steeds te maken met het inademen van rook, dus dat blijft. Maar als je het minste van twee kwaden moest kiezen, zijn joints waarschijnlijk de betere optie. Dit komt omdat blunts zijn gemaakt met uitgeholde sigaren en de wikkels van sigaren slechtere stoffen kunnen bevatten.

Zelfs nadat alle tabak van een sigaar is verwijderd, kunnen kankerverwekkende gifstoffen, zoals nitrosaminen, achterblijven. Bovendien zijn sigarenverpakkingen poreuzer dan vloeipapier, dus het branden is minder volledig. Dit resulteert in rook met hoge concentraties gifstoffen.

Dan is er de kwestie van de grootte. Blunts zijn veel groter dan joints en ze bevatten veel meer wiet. Een hele blunt roken is als het roken van ongeveer zes joints.

Waar valt dabben in dit alles?

Dabbing zou je een “schonere” high moeten geven, maar wat betekent dat eigenlijk?

Budder – een andere naam voor dabs of marihuanaconcentraat – levert veel meer THC dan andere wietproducten, vaak wel 80 procent meer.

Dabbing is nog steeds vrij nieuw, dus experts weten nog niet de volledige impact.

Er zijn aanwijzingen dat blootstelling aan hoge THC kan leiden tot langdurige gevolgen voor de geestelijke gezondheid, zoals psychose. Het risico op misbruik en verslaving is ook groter bij het gebruik van THC-producten, vooral voor jongeren.

Onderzoek toont aan dat dabs verontreinigingen en restoplosmiddelen kunnen bevatten die kunnen leiden tot neurotoxiciteit en cardiotoxiciteit. Dabben kan ook ademhalingseffecten hebben, ook al rook je technisch gezien niet.

Het blijft dus altijd opletten geblazen, waarbij geldt: bij twijfel niet doen, of raadpleeg een expert.

Overweeg andere methoden

Het slechte nieuws? Er is geen volledig “veilige” manier om cannabis te roken. Het goede nieuws? Er zijn tal van andere manieren om cannabis te consumeren.

Dit zijn je belangrijkste opties:

  • Edibles. In tegenstelling tot roken en vapen, zal het innemen van cannabis je longgezondheid niet schaden. Het nadeel voor sommigen is dat het langer duurt voordat eetwaren in werking treden, omdat je spijsvertering ze eerst moeten zuiveren en verwerken voordat ze in je bloedbaan terechtkomen. Het voordeel is dat de effecten ook langer blijven hangen. Je hebt ook een eindeloze variëteit om uit te kiezen, met alles van gummies tot gebakken goederen tot cannaboter.
  • Sublinguelen (sublinguals). Deze worden meestal gezien als de eerdergenoemde edible eetwaren, maar ze zijn niet helemaal hetzelfde. In tegenstelling tot eetwaren slik je eigenlijk geen sublinguale vormen van cannabis in, waaronder zaken als tincturen, films en oplosbare tabletten. Sublinguale cannabis wordt onder de tong geplaatst voor opname en wordt geabsorbeerd door de slijmvliezen van je mond, zodat de effecten sneller worden gevoeld.
  • Tincturen. Tincturen zijn gemaakt van op alcohol gebaseerde cannabisextracten die in flessen met druppelaars worden geleverd. Je kunt tincturen aan drankjes toevoegen, maar je kunt de effecten ook sneller krijgen door een paar druppels – afhankelijk van je gewenste dosis – onder je tong te leggen.
  • Topicals. Cannabis topicals zijn voor mensen die op zoek zijn naar de therapeutische voordelen van cannabis zonder de cerebrale effecten. Crèmes, balsems en pleisters kunnen op de huid worden aangebracht om ontstekingen en pijn te verlichten. Er is ook cannabissmeermiddel gemaakt voor tussen de lakens.
  • Zetpillen. Het idee om cannabis in je kont (of vagina, afhankelijk van het product) te duwen, zal je mogelijk tegenstaan, maar het is zeker een bekender wordende methode. De meeste zetpillen op de markt zijn met CBD doordrenkt en worden om therapeutische redenen gebruikt, zoals verlichting van pijn of misselijkheid, maar sommige merken hebben hun THC-gehalte verhoogd voor extra effecten.

Houd deze tips in gedachten als je gaat roken

Als je toch liever je wiet rookt, overweeg dan deze schadebeperkende tips om het een beetje gezonder te maken:

  • Houd het inhaleren niet vast. Diep inademen en dit vasthouden stelt je longen bloot aan meer teer per ademhaling. Wees niet te hebzuchtig; Sneller uitademen is beter voor jou.
  • Gebruik goedgekeurd vloeipapier. Vloeipapier lijkt misschien niet belangrijk, maar sommige bevatten chemicaliën en smaakstoffen die giftig kunnen zijn.
  • Blijf bij glazen bongs en pijpen. Plastic bongs kunnen chemicaliën bevatten zoals BPA en ftalaten, die in verband zijn gebracht met ernstige gezondheidseffecten, waaronder kanker.
  • Houd je spullen schoon. Houd je bongs en pijpen schoon en rol je wiet niet op vuile oppervlakken.
  • Deel geen mondstukken en geef je joint niet door. Je privé voorraad delen is prima, maar niet je pijpen, bongs of joints. Wanneer je deze deelt met anderen wissel je namelijk toch bacteriën uit en loop je extra risico op infecties.

Concluderend

Het maakt niet uit hoe je het bekijkt, er is geen volledige “veilige” of gezonde manier om cannabis te roken, of je er nu eentje oprolt of een voorliefde hebt voor waterpijpen, er blijven toch nog wat gezondheidsrisico’s mee gemoeid. Naarmate cannabis populairder wordt, neemt de vraag naar producten zonder te roken ook toe.

Dat gezegd hebbende, als je een voorliefde hebt voor puffen en passeren, is een verdamper waarmee je de bloemen kunt gebruiken, geen concentraten, een minder schadelijke optie.

Bronnen o.a. CannabisLawReport (EN), DutchHeadshop (NL), HealthLine (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]