Nep MDMA in omloop in Engeland

door Team Inc.

2021-09-09-Nep MDMA in omloop in Engeland

De lage vraag naar partydrugs tijdens de lockdown heeft de ecstasy handel zwaar getroffen. Dit heeft geleid tot fake drugs die andere gevaarlijke stoffen bevatten, maar geen MDMA.

De terugval in de export van xtc uit Europa heeft tot een bijzonder fenomeen geleid. Drugscontroledienst the Loop testte MDMA op het Lost Village-festival in Linconlnshire. De helft van de geteste MDMA bevatte de stof niet. In plaats daarvan kregen mensen een mengsel van vervangende stoffen als 4-CMC, 3-MMC en cathinonen.

Deze ontdekking volgt op de bevindingen van drug checking service Mandrake op het Manchester Pride Festival en het Creamfields-muziekfestival. Daar werden zogenoemde MDMA kristallen verkocht. Na testen bleek het echter om 4-CMC te gaan.

Fake MDMA door pandemie

Deskundigen zeiden dat het tekort aan MDMA in het VK, het land met de hoogste percentages van ecstasygebruik in Europa, waarschijnlijk te wijten is aan de gevolgen van de pandemie. Nederlandse producenten – die het grootste deel van de MDMA ter wereld maken – hebben zwaar te leiden onder de teruglopende vraag en hebben drastische beslissingen genomen.

“COVID-19 zorgde voor een aanzienlijke daling van de vraag, omdat locaties werden gesloten en sociale levens werden stilgelegd. Nederlandse producenten zullen het langzamer aan hebben gedaan, omdat niemand op een overtollige berg van een illegale stof wil zitten”, zei Tony Saggers, voormalig hoofd drugsbedreiging en inlichtingen bij de Britse National Crime Agency. De hoge vraag in het VK is normaalgesproken een belangrijk motor voor de in Nederland gevestigde producenten. Wanneer een vertraging optreedt in de verkoop, stoppen producenten met het kopen van de chemicaliën die nodig zijn om de drugs te maken.

Saggers zei dat een reeks drugsvangsten in heel Europa het afgelopen jaar – o.a. door het openbreken van versleutelde berichtennetwerken als Encrochat door de politie- de drugshandel in Noord-Europa merkbaar hebben belemmerd. “Dit zorgde voor enkele grote successen en een behoorlijke hoeveelheid paranoia in de drugswereld. Aangezien MDMA of ecstasy de drug is waar de minste vraag naar was tijdens de COVID pandemie beperkten producenten risico’s door geen tot weinig XTC te leveren. Weinig vraag, betekent weinig aanbod.”

Nu er meer vraag naar de partydrug komt en het uitgaansleven weer meer op gang komt, hebben veel leveranciers niet voldoende grondstoffen voor MDMA waardoor er veel ‘valse producten’ in omloop zijn.
“Het is een combinatie van factoren, waaronder de verstoringen van toeleveringsketens als gevolg van COVID, de Brexit, tekorten aan goederenvervoer over de weg en de plotselinge enorme vraag in het VK na 18 maanden zeer beperkt feesten en partydruggebruik.”

Lees meer op vice.com (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]