“OTC” Cannabidiol slaaponderzoek gaat van start in Australië

door drugsinc

2021-09-10 - "OTC" Cannabidiol slaaponderzoek gaat van start in Australië - cover.jpg

Een Australische universiteit is een klinische proef gestart om te onderzoeken of een vrij verkrijgbaar “over the counter” (OTC) cannabidiol (CBD)-product kan helpen bij slaapstoornissen.

Sinds februari van dit jaar kunnen bepaalde cannabidiol-producten in Australië zonder recept worden verkocht. Maar gezien de strenge criteria die zijn gekoppeld aan een Schema 3 (S3) classificatie voor alleen apothekers, is er nog weinig beschikbaar.

De race is echter gaande om als eerste op de markt te komen die inspeelt op de opgehoopte vraag in Australië naar “OTC CBD”, ofwel “Over the Counter CBD” producten.

De onderzoekers van de Southern Cross University, die zich richten op rusteloze slapers, zijn begonnen met een Fase IIb dubbelblinde, gerandomiseerde, placebogecontroleerde, klinische studie op meerdere locaties, gefinancierd door het Australische Ecofibre. Ecofibre-dochter Ananda Hemp’s CBD-extract in de vorm van een laaggedoseerde botanische CBD-zachte gel zal in de proef worden gebruikt en vergeleken met een placebo.

“Ongeveer 33-45% van de Australiërs lijdt momenteel aan slaapstoornissen die zowel onze fysieke als mentale gezondheid kunnen beïnvloeden, als ze niet worden behandeld”, zegt hoofdonderzoeker dr. Janet Schloss.

Nog geen onderzoek naar OTC laaggedoseerde CBD

Dr. Schloss merkt op dat er geen klinische proeven zijn geweest met laaggedoseerde CBD om de effectieve dosering voor slaapstoornissen te meten en studies zoals deze zullen bijdragen aan het huidige bewijs over cannabidiol dat algemeen beschikbaar is voor apothekers, artsen en patiënten.

In een reactie op de uitdagingen om een op cannabis gebaseerd S3-product op de markt te brengen in Australië, zei Ecofibre-voorzitter Barry Lambert:

“Het proces van S3-onderzoek en productregistratie is rigoureus en langdurig, maar we verwachten dat dit in de toekomst een groot, goed gereguleerd en zeer toegankelijk kanaal zal zijn voor Australische patiënten.”

438 deelnemers zullen bij de proef worden betrokken – en onderzoekers zijn nog steeds aan het werven. De onderzoekers zijn op zoek naar over het algemeen gezonde mensen van 18-65 jaar die problemen hebben met in slaap komen, doorslapen of eerder wakker worden dan gewenst.

Gezien de impact van COVID-19 en de bijbehorende beperkingen op Australiërs die voor velen hebben geleid tot slaapgebrek, zal er ongetwijfeld veel belangstelling zijn om deel te nemen.

Deze proef zal niet de eerste cannabisgerelateerde studie van Dr. Schloss zijn – zij was de hoofdonderzoeker in een proef die onderzocht of medicinale cannabis met een hoog THC-gehalte gunstig kan zijn voor patiënten met een glioma-hersentumor.

Bronnen o.a. ABC (EN), FXMedicine (EN), HempGazette (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]